На днешния ден отбелязваме 143 години от Освобождението на град

...
На днешния ден отбелязваме 143 години от Освобождението на град
Коментари Харесай

Републиканци за България - Търговище се преклониха пред паметта на загиналите за Освобождението на града

На днешния ден означаваме 143 години от Освобождението на град Търговище от османско господство. По случай годишнината, краткотрайно изпълняващият регионален координатор на Политическа партия "Републиканци за България " – Търговище Тоника Колева и представители на групировката поставиха венец и цветя пред възпоменателния знак "Морената ", намиращ се наоколо до църковния храм "Св. Успение на Пресвета Богородица " и паметника на генерал-лейтенант Казимир Ернрот – главнокомандващ IX-та пехотна дивизия на съветската войска, който освобождава града, оповестиха от пресцентъра на партията.

Като историк Тоника Колева споделя, че изключително значимо за развиването на една общественост е днешните политици да не не помнят историческото минало, починалите за свободата и възраждането на родния град. Колева изясни за какво е избрала точно днешните празнувания за първа обществена изява на структурата.

"И през днешния ден сме изправени пред битка за свободата си – физическа и духовна. Редно е както предците ни са съхранили българския дух и религия, в тези яростни времена на робството, по този начин и ние да се надигнем с достолепие пред тестванията на днешния ден, да запазим здравето си, само че да не подценяваме духовната и културната си еднаквост ", безапелационна e тя.

"Дни като 29-ти януари ни сплотяват и смятам за редно да не се лишаваме от опцията да честваме светлите дати в българската историята, макар пандемичната конюнктура в страната ", означи краткотрайният регионален координатор.

Политическа партия "Републиканци за България " – Търговище участваха и на панихида за упокой душите на починалите в храм "Св. Успение на Пресвета Богородица ".

Историческите сведения припомнят, че с настъплението на съветската войска на 27 януари 1878 година, събралите се от града и околни села турци почнали да се изселват с постоянната турска войска към Шумен. В града останали някои от придошлите от близките села, които безчинствали. Опожарени били панаирът, чаршията и българската Срещна махала. Изгорели дружно със стоката си към 400 дюкяна, 7 хана, 50-60 български и турски къщи, както и фамозната кула на градския часовник. Общият брой на жертвите бил близо 500 души, измежду които доста дами, деца и възрастни хора. Други останали да пазят парцела си, само че закланите, убити, обесени били доста. Не била пощадена и църквата.

Борбата за Ески Джумая припомня онази в Батак с едни от най- трагичните и кървави събития, на които е подложен града и популацията от турския башибозук. С доста почтено пролята кръв, полуизгорял и разграбен посрещнал градът своите освободители и първия ден на свободата 30.01.1878г. Затова пък насладата от свободата на оживелите била безгранична. Ески Джумая бил към този момент избавен и свободен.

Нека помним постоянно предишното и почитаме паметта на починалите за свободата ни!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР