На днешния ден можем да си спомним за Лорънс Робърт

...
На днешния ден можем да си спомним за Лорънс Робърт
Коментари Харесай

Лорънс Клайн печели Нобел за анализа на икономическите колебания и политики

На днешния ден можем да си спомним за Лорънс Робърт Клайн (Lawrence Robert Klein). Американският икономист е почетен с Нобелова премия за стопанска система през 1980 година за основаването на иконометрични модели и за приложението им в разбора на икономическите съмнения и политики.

Лорънс Клайн е роден на 14 септември през 1920 година в Омаха, щата Небраска, Съединени американски щати. Той получава образованието си в Калифорнийският университет Бъркли (University of California, Berkeley) и Пенсилванския университет. Завършва и Масачузетският софтуерен институт (Massachusetts Institute of Technology, по-известен със съкращението MIT), където взема докторска степен. Дейността му е в областта на макроикономиката и иконометрията.

При оформянето на своите възгледи Лорънс Клайн е повлиян от Пол Антъни Самюелсън (Paul Anthony Samuelson) и Ян Тинберген (на нидерландски: Jan Tinbergen). Самюелсън е първият американски икономист, почетен с Нобелова премия за стопанска система (1970 г.). Често е именуван "Баща на модерната стопанска система ", а Ню Йорк Таймс употребяват определението "първият академични икономист на ХХ век ".

Ян Тинберген (на нидерландски: Jan Tinbergen) е холандски икономист. През 1969 година дружно с Рагнар Антон Китил Фриш той получава първата Награда за стопански науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел за развиването и използването на динамични модели в разбора на икономическите процеси.

След завършването на образованието си Лорънс Клайн става учител по стопанска система в Пенсилванския университет. По-късно се мести в Англия и за прочут интервал от време преподава в Оксфордският университет (University of Oxford), или единствено Оксфорд, най-старият университет във Великобритания).

През 1980 година Лорънс Клайн получава Нобелова премия за стопанска система, като по този метод се трансформира в деветия американец, почетен с това отличие.

Лорънс Клайн е умрял на 20 октомври 2013 година в Гладуайн, щат Пенсилвания, Съединени американски щати.

Иконометрията (econometrics) съчетава в едно стопанската система, математиката и статистиката, това е приложението на математически и статистически способи за разбора на икономическите данни, иконометрията има приложение върху решаването на разнородни проблеми на икономическото развиване и обмисляне. Иконометрията датира като дисциплинираност от 30-те на ХХ век, като първата известна приложимост на "иконометрия " (в сродна на термина форма на думата) е от 1910, като се счита, че Рагнар Фриш е изковал термина в смисъла, в който се използва през днешния ден. Рагнар Антон Китил Фриш (на норвежки: Ragnar Anton Kittil Frisch) е норвежки икономист, работил в региона на иконометрията. През 1969 година той получава, дружно с Ян Тинберген, първата Награда за стопански науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР