На днешния ден можем да си спомним за Хърбърт Саймън

...
На днешния ден можем да си спомним за Хърбърт Саймън
Коментари Харесай

Хърбърт Саймън печели Нобел за изследвания на процеса на вземане на решения

На днешния ден можем да си спомним за Хърбърт Саймън (Herbert A. Simon) - американски психолог, почетен е с Нобелова премия за стопанска система през 1978 година "за пионерни проучвания на процеса на взимане на решения в икономическите организации ".

Хърбърт Саймън е първият неикономист, спечелил оценката (той има докторат по политология), само че въпреки всичко неговото въздействие в стопанската система е известно.

Лауреатите по стопанска система, както и лауреатите на Нобелова премия за химия и физика, се избират от Кралската шведска академия на науките. Всяка година се предлагат към 100 живи индивида и по-късно комисия от петима до осмина индивида вършат своя избор по отношение на спечелилите. Този избор се утвърждава публично. По предписание най-вече трима индивида могат да поделят премията всяка година. Наградата се дава на публична гала в Стокхолм дружно с 10 млн. шведски крони (около 2 млн. лева).
Наградата за стопански науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел (на шведски: Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne), в резюме Нобелова премия за стопанска система, е премия, която се присъжда всяка година за забележителни интелектуални приноси в региона на стопанската система и е считана за една от най-престижните награди за стопански проучвания. Наградата е учредена през 1968 година от Шведската банка (най-старата централна банка в света) в деня на нейната 300 годишнина.

Разпространеното наименование на премията е още Нобелова премия за стопански науки или, по-точно, Паметна Нобелова премия за стопански науки.

Според Силвия Назар, създател на книгата "Красив разум ", през февруари 1995 година се взима решение премията по стопанска система да се отнася за публични науки, което уголемява нейното отсъждане в области като държавно право, логика на психиката и социология. Според нея също по този начин, Комисията по премия за стопанска система се трансформира по този начин, че да включва и двама не икономисти, до момента в който преди този момент нейният състав е бил от петима икономисти. Все отново членовете на комисията към 2007 година включват четирима икономисти от пет, и секретар на комисията неикономист.

Американецът Хърбърт Саймън е роден на 15 юни 1916 година в Милуоки в семейство на евреи. Като дете учи в държавно учебно заведение в Милуоки. През 1933-а се записва да учи в Чикагския университет, където следва филантропични науки и математика.

От 1939 до 1942 година оглавява отдела за научни проучвания на Калифорнийския университет в Бъркли.

Приносите му в стопанската система са свързани основно с взимане на решения на мениджърско (управленско) равнище. Той преглежда решението като подчиненост от разнообразни степени. От тези му проучвания излиза наяве, че е невероятно решенията да се вземат с цялостна меродавност. За тази своя доктрина получава Нобелова премия за стопанска система през 1978 одина.

Хърбърт Саймън умира на 9 февруари 2001 година в питсбърг на 84-годишна възраст.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР