На днешния ден можем да си спомним за Джон Форбс

...
На днешния ден можем да си спомним за Джон Форбс
Коментари Харесай

Джон Наш печели Нобелова награда за работата си върху теорията на игрите

На днешния ден можем да си спомним за Джон Форбс Наш младши (John Forbes Nash Jr.), американският математик, който печели Нобелова премия за стопанска система за работата му в Принстън върху теорията на игрите.

Той е роден на 13 юни 1928 година в градчето Блуфилд, Западна Вирджиния.

В своята автобиография Джон Наш отбелязва, че това, което запалило интереса му към математиката, била книгата на Ерик Темпъл Бел - Men of Mathematics, и по-конкретно едно есе, отдадено на Пиер дьо Ферма (френски правист в Парламента на Тулуза и математика с огромен принос в развиването на актуалния математически разбор и теорията на числата). Още до момента в който е възпитаник в горните класове Джон Наш посещава лекции по математика в Блуфийлд Колидж. По-късно следва в Технологичния институт Карнеги (днес университет Карнеги Мелън) в Питсбърг, Пенсилвания, където първо учи инженерна химия, а след това химия, преди да се ориентира към математиката. През 1948 година, следвайки съвета на Джон Синдж, приключва по едно и също време бакалавърска степен, и магистратура по математика, след което получава стипендия от Принстън. Той също по този начин е признат и в Харвард, само че продължава своята работа в Принстън.

Наставникът на Джон Наш и някогашен професор към "Карнеги Тех " Р. Дж. Дъфин написа писмо за рекомендация, което се състои от единствено едно изречение: "Този човек е талант. "

В Принстън Джон Наш работи върху своята доктрина на равновесието. Защитава докторат през 1950 година с дисертация върху некооперативните игри. Дисертацията му, писана под управлението на Албърт Тъкър, съдържа дефиницията и свойствата на понятието, което след това оказва се като "равновесие на Наш ". Изследванията му излизат в три публикации: "Equilibrium Points in N-person Games " (1950 г.), "The Bargaining Problem " (1950 г.) и "Two-person Cooperative Games " (1953 г.).

След ослепителен старт на научната си кариера, през 1957 година Джон Наш заболява от параноидна шизофрения, от която се възвръща тридесет години по-късно.

Джон Наш стартира да демонстрира забележими признаци на шизофренно държание през 1958 година. Изпада в параноя и през април-май 1959-а е признат в болница "Маклийн ", където му слагат диагнозата параноидна шизофрения, съпроводена от лека форма на меланхолия и намалено самочувствие. След осъществявания с проблеми престой в Париж и Женева, Джон Наш се завръща в Принстън през 1960-а.

Според университетската легенда, Наш се трансформира във "Фантома от Файн Хол " (Файн Хол е математическия център на Принстън), който бродел измежду нощ като фантом, драскайки всякакви загадъчни уравнения на черната дъска. Легендата е разказана в художествената книга The Mind-Body Problem от Ребека Голдщайн.

В края на 1980-те, Наш стартира постоянно да се свързва с други математици които осъзнават, че това в действителност е той и, че новата му работа има стойност. Те образуват група, която се свързва с комитета по Нобелови награди към Банката на Швеция, с цел да свидетелства, че Наш фактически заслужава да бъде награден и психическото му здраве разрешава това.

През 1994 година Джон Наш получава, дружно с Райнхард Зелтен и Джон Харшани, Наградата за стопански науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел за принос към икономическата доктрина и в частност към теорията за игрите.

Теория на игрите е клон от приложната математика или по-точно дял от нея за проучване на интервенциите, който учи стратегически математически модели и взимането на решения в конфликтни обстановки . Конфликтни са обстановките, при които има две враждуващи страни с противоположни цели. При това, резултатът от всяко деяние на едната страна зависи от метода на деяние на противоположната страна. Примерите за конфликтни обстановки са многочислени. Класически образец в това отношение са военните дейности. Редица обстановки в региона на стопанската система (особено при съществуване на свободна конкуренция) са конфликтни обстановки, в които играчите избират разнообразни ходове, пробвайки се да максимизират възнаграждението си. Участващите в спора страни се назовават играчи . Ефективността на решенията на всеки състезател зависи от незнайните решения на останалите играчи и от други условия.

Освен научния интерес, теорията на игрите е обект на внимание и в известната просвета. Филмът "Красив разум " (2001 г.) е въодушевен от живота на лауреата на Нобелова премия и експерт в региона на теорията на игрите Джон Наш.

Според Силвия Назар, създател на книгата "Красив разум ", през февруари 1995 година се взима решение премията по стопанска система да се отнася за публични науки, което уголемява нейното отсъждане в области като държавно право, логика на психиката и социология. Според нея също по този начин, Комисията по премия за стопанска система се трансформира по този начин, че да включва и двама не-икономисти, до момента в който преди този момент нейният състав е бил от петима икономисти. Все отново членовете на комисията към 2007 година включват четирима икономиста от пет, и секретар на комисията неикономист. Хърбърт Саймън, да вземем за пример, е първият неикономист, спечелил премията през 1978 (той има докторат по политология), само че въпреки всичко неговото въздействие в стопанската система е известно.

Джон Наш и брачната половинка му Алиша умират в автомобилна злополука с такси на 23 май 2015 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР