На днешния ден можем да си спомним за Джон Чарлс

...
На днешния ден можем да си спомним за Джон Чарлс
Коментари Харесай

Джон Харшани с Нобел за работата си върху теорията на игрите

На днешния ден можем да си спомним за Джон Чарлс Харшани (на британски John Charles Harsanyi, на маджарски Harsa`nyi Ja`nos, Янош Харшани), американският икономист от маджарски генезис. Той е роден ва 29 май 1920 година в Будапеща (Унгария).

Харшани е учил в Будапещенския университет и в Университетът " Леланд Станфорд-младши “, по-известен като Станфордския университет или просто Станфорд (Leland Stanford Junior University или Stanford University) – частен американски университет в Станфорд, щата Калифорния. Джон Харшани е учил при Кенет Ароу (Kenneth Arrow) е изтъкнат американски икономист, печелил Нобелова премия за стопанска система дружно с Джон Хикс за пионерния им принос в теорията на общото икономическо равновесие и в теорията за благосъстоянието. Остава в историята като най-младият човек, получавал Нобелова премия за стопанска система (на 51 години).

Джон Харшани способства сензитивно за развиването на теорията на игрите, като проучва игрите с непълна информация. През 1994, дружно с Джон Наш и Райнхард Зелтен, той получава Наградата за стопански науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел.

Теория на игрите е клон от приложната математика или по-точно дял от нея за проучване на интервенциите, който учи стратегически математически модели и взимането на решения в конфликтни обстановки . Конфликтни са обстановките, при които има две враждуващи страни с противоположни цели. При това, резултатът от всяко деяние на едната страна зависи от метода на деяние на противоположната страна. Примерите за конфликтни обстановки са многочислени. Класически образец в това отношение са военните дейности. Редица обстановки в региона на стопанската система (особено при съществуване на свободна конкуренция) са конфликтни обстановки, в които играчите избират разнообразни ходове, пробвайки се да максимизират възнаграждението си. Участващите в спора страни се назовават играчи . Ефективността на решенията на всеки състезател зависи от незнайните решения на останалите играчи и от други условия.

Джон Форбс Наш младши е американски математик, който работи в региона на диференциалната геометрия и теорията на игрите. Той е роден на 13 юни 1928 година в Блуфилд, Западна Вирджиния. След ослепителен старт на научната си кариера, през 1957 година Джон Наш заболява от параноидна шизофрения, от която се възвръща тридесет години по-късно. Филмът Красив разум (2001 г.) се основава на живота му.

Райнхард Зелтен (на немски Reinhard Selten) е немски икономист със забележителен принос в теорията на игрите и един от основоположниците на пробната стопанска система.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР