На днешния ден можем да си спомним за д-р Дъглас

...
На днешния ден можем да си спомним за д-р Дъглас
Коментари Харесай

Вече 37 години компютърната мишка управлява света

На днешния ден можем да си спомним за д -р Дъглас К. Енгълбърт (Dr. Douglas C. Engelbart) - американският откривател, основател на компютърната мишка. Той е роден на 30 януари през 1925 година в Портланд - най-големият град в щата Орегон. За своите достижения Енгълбърт е притежател на премията Тюринг от 1997 година (присъждана на персона със основни приноси към компютърната общност), на националния орден на технологиите (National Medal of Technology), на премията на MIT Лемълсън (Lemelson) и доста други.

Идеята за мишката се ражда още през 1951 година, а изпълняването на тази задача му лишила към 10 години изследвания.

Компютърната мишка за пръв път се появява с компютъра Apple Lisa през 1983 година и има единствено един бутон. Първоначалната концепция за това посочващо устройство се появява и развива с PARC изследователския център на компанията XEROX, където се създава и първия графичен интерфейс. Идеята за графичен интерфейс и мишката не намират поддръжници измежду шефовете на компанията XEROX и в резултат на фирмен шпионаж първата комерсиална система е Apple Lisa, последвана по-късно от известната Microsoft Windows.

Енгълбърт е мобилизиран по време на Втората международна война във Филипините, където е радарен механик. През декември 1950 година Енгълбърт се сгодява. По това време работи в държавна галактическа лаборатория.

През 1968 година в Станфордския проучвателен институт, след дълги опити, той изобретява компютърната мишка. Проектът е финансиран от Агенцията за планове с съвременни проучвания (Advanced Research Projects Agency), военновъздушните сили на Съединени американски щати и НАСА. А изобретението на мишката получава патент на 17 ноември 1970 година за "X-Y позиционен знак за дисплейна система ". Той получава от работодателя си премия от 10 000 $ за своето откритие. Голямото самопризнание идва чак в края на декември 2000 година, когато той е награден с орден за технологии - най-високото отличие, връчвано от държавното управление на Съединени американски щати. По този метод Белият дом прави оценка софтуерните постижения на Дъглас Енгълбърт.

През 60-те години на предишния век Енгълбърт взе участие в създаването на ARPANET - първата в света компютърна мрежа, задействана на 29 октомври 1969 година.

Той напуща този свят на 2 юли 2013 година в дома си в Адъртън, Калифорния, на 88 години.

Градчето, ситуирано в региона на залива на Сан Франциско, е известно като най-голямото обитаемо място в Съединени американски щати със междинен приход на домакинство от над 200 000 щ.д. на година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР