На днешния ден можем да си спомним за българския режисьор,

...
На днешния ден можем да си спомним за българския режисьор,
Коментари Харесай

Васил Гендов е автор на първия български игрален филм

На днешния ден можем да си спомним за българския режисьор, артист и драматург Васил Димов Гендов (Васил Димов Хаджигендов). Той е създател на първия български филм „ Българан е галант “ (прожектиран на 13 януари 1915 година остарял стил), комедия в стила на Макс Линдер (френски артист, сценарист и режисьор, определян от време на време като „ първата интернационална кинозвезда “).

Васил Гендов е роден на 24 ноември 1891 година в Сливен. В интервала 1905-1907-а той е ученик-стажант в спектакъл „ Сълза и смях “ и в Народния спектакъл. Неговият дебют е в ролята на Роберт Пфайфер в постановката „ Педагозите “ от О. Ернст.

Васил Гендов приключва висшата театрална школа „ Ото “ във Виена, специализира в  Берлин във филмовата къща „ АИКО “.

В интервала 1910-1912 година Гендов е артист в трупата на Роза Попова (българска театрална актриса и режисьорка. Съпруга е на детския публицист Чичо Стоян). Той работи като трагичен админ в Русе (1911-1913 г.). Бил е шеф на пътуващия трагичен спектакъл „ български спектакъл “ в София (1920-1938 г.).

През 1921 година дружно със брачната половинка си Жана Гендова той основава Софийския пътуващ спектакъл, на който е шеф, режисьор и артист.

Васил Гендов е учредител на българското кино изкуство, основател е на първата българска филмопроизводствена кооперация „ Янтра филм “. Гендов е основател за основаване на първия Съюз на артистите в България (1919-1920 г.), Съюза на кинодейците в България (1931 г.), както и на „ Музея на българската кинематография “ (1948 г.).

Васил Гендов е създател на първия съюз на филмовите дейци (1934 г.). Член е на Съюза на българските кино дейци. Той е основател е на първия български игрален филм „ Българан е галант “, на който е сценарист, режисьор и реализатор на основната роля.

Васил Гендов основава и продуцира кино лентата „ Бунтът на робите “, който е първият български звуков филм и първият филм за Васил Левски. Продукцията е снимана през 1932 година в Карлово. Както във всичките си дотогавашни ленти Гендов е сценарист, режисьор и реализатор на основната роля.

Гендов е създател на книгата „ Трънливият път на българския филм “ (история на българския филм).

Васил Гендов напуща този свят на 3 септември 1970 година в София.

 

Комедията  „ Българан е галант (джентълмен, кавалер) “

е първият български игрален филм. Прожектиран е за първи път на 13 януари 1915 година и съгласно технологиите в киното по това време, филмът е черно-бял и „ глух “. Сценарист, режисьор и реализатор на основната роля е Васил Гендов. Смята се, че филмът е изгубен и са останали едвам 1-2 фрагмента от него.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР