На днешния ден имен ден могат да празнуват Анастас, Анастасия,

...
На днешния ден имен ден могат да празнуват Анастас, Анастасия,
Коментари Харесай

Днес имен ден празнуват Анастас и Ася

На днешния ден имен ден могат да честват Анастас, Анастасия, Таско, Ася. Името Анастасий идва от гръцки и значи възкръснал.

Днес Българската православна черква празнува Св. Анастасий Струмишки, новомъченик от XVIII век. В гръцката черква светецът е прочут като Анастасий Българин.

Той е роден към 1774 година в градчето Радовиш в Струмишката епархия. На 20 години почнал работа в Солун като асистент на занаятчия тюфекчия. Един ден преоблечен като турчин се опитал да прекара стока през митницата в града. Митничарите обаче поискали от него да каже ислямска молитва, с цел да потвърди, че е мохамеданин.

Анастасий отказал и по този начин османците, разбрали, че е християнин. Подложили го на изтезания и с обещания го карали да одобри исляма.

После Анастасий бил изпратен при кадията, който, след също не съумял да го склони към вероотстъпничество и по тази причина заповядвал да пребият и оковат българина в тюрма.

След три дни мъчения и увещания, Анастасий бил изпратен при моллата, който също не съумял да го склони към исляма и заповядал да го обесят отвън стените, до Новата врата на Солун, за наставление.

Анастасий починал от раните си на път към мястото за изтезания през 1794 година.

Житието на Анастасий Българин е непокътнато от преподобни Никодим Светогорец. Архиепископ Филарет Черниговски в книгата си " Светци на южните славяни " дава датата 29 август, както се тачи паметта на светеца в българския православен календар.

 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР