На днешния ден - 27 юли, Българската православна църква отдава

...
На днешния ден - 27 юли, Българската православна църква отдава
Коментари Харесай

Българската православна църква отдава почит на Светите Седмочисленици

На днешния ден - 27 юли, Българската православна черква отдава респект на Светите братя Кирил и Методий, както и на най-известни им възпитаници - светите Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий - Светите Седмочисленици.

За всеки един от тях в църковния календар има обособен ден, само че в този ден те се честват дружно.

На 27 юли е успението на Свети Климент Охридски

След гибелта на Кирил и на Методий останалите възпитаници от групата отпред с Климент, Наум и Ангеларий бягат от гоненията и доближават до Българи, където срещат избавление и поддръжка.

Българският държател княз Борис I посреща книжовниците, дава поощрение и държавна поддръжка на тяхното свещено дело. Създадени са 2 основни просветни средища с школи за образование и скриптории за превеждане от гръцки на старобългарски на християнската книжнина и за нейното разпространяване, а също по този начин и за подготовка на свещенослужители за младата българска християнска черква.

Наум оглавява школата в Плиска, която е преместена в Преслав през 893 година и става известна като Преславска книжовна школа. През 886 година Климент е изпратен да основе школа в югозападните български земи с център Охрид (Охридска книжовна школа), като даже локалните административни и военни управляващи са сложени в негово послушание. Житието му споделя, че за 7 години персонално е обучил над 3500 свещеници и учители. Към него се причислява Наум през 893 година

По този метод, за малко време гръцкият език в богослужението и администрацията е сменен с локалния бългърски език, понятен на практика от цялото население по българските земи в тези времена.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР