На днешния ден 14 април се навършват 200 години от

...
На днешния ден 14 април се навършват 200 години от
Коментари Харесай

Пловдив отбеляза 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски

На днешния ден 14 април се навършват 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски – първият огромен български будител след Паисий и Софроний и народен идеолог на България, основоположник на националното революционно придвижване, негов уредник и началник. По този мотив в Пловдив се състоя тържествено честване пред паметника на Раковски в цар Симеоновата градина, което включваше военна гала, с присъединяване на боен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон Пловдив и комитет „ Родолюбие “,  полагане на венци и цветя, къса музикална стратегия и разкриване на тематична галерия.
Официалното слово във връзка кръглата годишнина произнесе Кметът на Пловдив Здравко Димитров, член на Инициативния комитет на националното честване. Водещ на церемонията бе артистът от Драматичен спектакъл - Пловдив Николай Станчев, който рецитира част от одата „ Раковски “ от Иван Вазов, написана  през 1882 година в Пловдив.
В програмата  участваха внушителен гвардейски блок към Детска градина " Мая " с началник и шеф господин Стоил Семерджиев, които показаха " Китка от патриотични песни " и Девическа хорова групировка " Евмолпея “,  с  диригент Алия Хансе и клавирен акомпанимент Борис Мирчев, които извършиха „ Хубава си, татковино “ и „ Питат ли ме дей зората “.

Строят бе признат от военачалник - майор Явор Матеев - пълководец на „ Съвместното командване на специфичните интервенции “ на Българската войска и шеф на Гарнизон Пловдив, който поздрави военнослужещите, членовете на „ Родолюбие, както и дребните гвардейчета, на възраст сред 5 и 6 години.
За да почетат кръглата годишнина и да положат венци и цветя пред паметника бяха още инж. Александър Държиков - Председател на Общински съвет-Пловдив, Петър Петров - и.д. регионален шеф, заместник-кметовете Пламен Панов и Йордан Ставрев, общински съветници, кметовете на региони Димитър Колев, Стоян Алексиев, Иван Стоянов, заместник-кметове на региони, представители на общинската администрация, шефове на общински предприятия, жители, политически, публични организации и медии.
 Съюз на демократичните сили за Раковски: Когато споделяме независимост, в съзнанието ни изниква неговото име Съюз на демократичните сили за Раковски: Когато споделяме независимост, в съзнанието ни изниква неговото име
Когато ние, българите, произнасяме думата независимост, в съзнанието ни се появяват три личности-светини: Раковски, Левски и Ботев. Днес (14...
Непосредствено след края на формалната гала се състоя разкриване на  фотодокументална галерия за живота и делото на Георги Раковски „ Мечтател безразсъден, облик неосъществим ”. Изложбата е готова от Регионален исторически музей – Пловдив и е експонирана на 10 структури в градината „ Цар Симеон ”  /общо 20 табла/, които са в непосредствена непосредственост с паметника.
Пловдивчани могат да прегледат и музейната галерия с истински исторически свидетелства за живота и делото на Георги Раковски в експозиция „ Българско Възраждане ” на РИМ – Пловдив на ул. „ Цанко Лавренов ” № 1 в Старинен Пловдив. Акценти са истинската сабя на Георги Стойков Раковски, благосъстоятелност на Регионален исторически музей – Русе и пластичната антропологична реорганизация на неговия лик, основана от професор Йордан Йорданов и благосъстоятелност на Института по пробна морфология, патология и антропология с музей при Българска академия на науките. Посетителите имат опция да прегледат и забавни експонати от фонда на Регионален исторически музей - Пловдив, измежду които сандък, в който Раковски  е пренасял своя багаж, персонални движимости на неговия адютант Бранислав Велешки, както и персонални движимости на доктор Рашко Петров – доктор в Първата българска легия. Изложбата ще остане и през целия месец май.
 
 
Вижте цялостния текст на словото на Кмета на Пловдив Здравко Димитров:
 Честваме 200 години от рождението на Георги Раковски Честваме 200 години от рождението на Георги Раковски
Двеста години от рождението на Георги Стойков Раковски и патронният празник на Военната академия ще бъдат маркирани тържествено на 14...
 
Георги Стойков Раковски е български бунтовник, учредител, пръв уредник и началник на национално освободителното придвижване. Така беше изграждан неговият облик в продължение на повече от 130 години от уроците в началното учебно заведение до гимназията и в публикациите на известни историци. Но през днешния ден, в деня на двестагодишнината от неговото рождение, би трябвало да открием пламенния възрожденец, демократ, енциклопедист, стихотворец, журналист, публицист, историк и етнограф. Още през 1882 година тук в Пловдив националният стихотворец Иван Вазов в своето стихотворение открива неговата гениална персона, несъкрушимата воля и сила, само че и пламенна душа, цялостна с стихия и искра.
            Георги Раковски получава забележително за времето си обучение. Учи в елино-българското учебно заведение в Карлово при известния педогог Райно Попович. Завършва Великата гръцка школа в Куручешме в Цариград, където учи гръцки, френски, латински, арабски и персийски езици, математика, физика, философия. С това обучение той може да стане прочут академик, юрист или търговец, само че още през 1841 година се посвещава на концепцията за освобождението на своя народ. В свободна Франция той възприема концепциите за битка срещу непознатия подтисник на Джузепе Гарибалди и Джузепе Мацини.
През целия си живот Георги Раковски е бежанец. Завръщането му в родния Котел през 1844 година провокира клеветническото донесение на локалните чорбаджии, които пишат до турския валия: „ Ходил по Европа, а в този момент дошъл  тук, ат да язди, калъч върти и псува турците, рода и вярата им ”. И следват три години в най-мрачния затвор в Цариград. Но външните условия, бедствията, страданията нямат над него никаква власт.
В началото на 50-те години на 19 век Раковски подкрепя ефективно битката за църковна самостоятелност, само че паралелно с това през 1854 година води чета от 12 юнаци в Котленския балкан. Повежда открита битка с турското държавно управление посредством пресата и сабята. През 1857 година разгласява първите си стихове, които слагат началото на българската революционна лирика и въодушевяват идващото потомство на Хаджи Димитър, Стефан Караджата, Васил Левски и Георги Бенковски. Със своя вестник „ Дунавски лебед ”, отпечатван на български и френски език, и с историческите си проучвания той среща европейската общност с българския народен въпрос. Едновременно с това създава първия си проект за освобождението на България с общо въстание, в което да взе участие целият народ. Привежда го в осъществяване със основаването на Първата българска легия с присъединяване на близо 600 бунтовни българи. В бойното кръщение против турците при Белградската цитадела се ражда първообраза на българската войска.
 Национален конкурс за есе на тематика Раковски и свободата Национален конкурс за есе на тематика " Раковски и свободата "
По мотив на 200-годишнината от рождението на Г. С. Раковски, Обединена велика ложа на България афишира открит народен книжовен ко...
Георги Раковски схваща, че националните ползи на балканските християнски страни са непреодолима бариера против мечтания от него освободителен съюз и в идващия си проект за избавление стига до концепцията за автономия и самостоятелност на българската гражданска война.
Раковски схваща, че руско-турските войни довеждат до насилствена емиграция на стотици хиляди българи и обезлюдяването на цели региони и се афишира уверено срещу новите апели на Руската империя за изселване на българите. Едновременно с това неговите книги са същинска стратегия за развиване на научното познание за предишното на българския народ.
Неговите прозрения за освободителното дело, в което да взе участие целият народ – богатите с парите, учените със своите писания и всички национални синове с цената на своя живот, остават като завет към българските дейци. Но желае ми се да завърша с една негова мисъл, която съпътства историческото развиване на нашия народ през идващите десетилетия:
„ Когато българският народ се освободи от гръцкото духовенство и турското робство, то ще бъде свободен политически; а когато се освободи от своята елементарност и неведение, от своите остарели суеверия и допотопни нрави, то той ще бъде свободен и духовно ”.
Поклон пред паметта на великия българин Георги Стойков Раковски. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР