На днешния 9 февруари се навършват точно 26 години от

...
На днешния 9 февруари се навършват точно 26 години от
Коментари Харесай

9 февруари - Денят, в който Екатерина Дафовска стъпи на олимпийския връх

На днешния 9 февруари се навършват тъкмо 26 години от момента, в който Екатерина Дафовска обезпечи най-големия триумф на България в зимните спортове, печелейки златния орден по време на Зимните олимпийски игри в Нагано.

Годината е 1998-а, а по това време страната ни може да се похвали с едно само отличие от " бяла " Олимпиада дело на Иван Лебанов, който печели бронз в ски бягането по време на Игрите Лейк Плесид 1980.

Тази статистика обаче е на път да се промени, тъй като на 9 февруари идва време за самостоятелната дисциплинираност на 15 км при дамите в биатлона, в която на старт застават две българки - Екатерина Дафовска и Павлина Филипова.

Последвалата конкуренция остава вечно в историята на българския спорт, защото със своя стартов №18 Дафовска организира едно чудесно съревнование, в което поваля 19 от 20-те цели и най-после стопира хронометрите на 54:52.0 минути.

Това достижение се оказва недостижимо за нейните съпернички и по този начин родената в Чепеларе биатлонистка носи историческия първи златен орден за България от Зимни олимпийски игри, а повече от четвърт век по-късно това си остава и единственият сходен успех в историята на родния спорт.



Връщайки се към Нагано обаче, би трябвало да отбележим, че в самостоятелната дисциплинираност на 15 км при дамите в биатлона ужасно показване прави и другата българка Павлина Филипова, която също позволява една неточност в стрелбата, която в последна сметка ѝ коства качване на почетната стълбичка. За голямо страдание състезателката от Берковица се подрежда 4-а, оставайки на разлика от единствено 0.2 секунди от продобиване на бронзовото отличие.

Въпреки този процес датата 9 февруари безспорно оставя своя голям отпечатък върху българския спорт, а във връзка 26-ата годишнина от златния олимпийски орден на Екатерина Дафовска ви предлагаме още веднъж да гледате нейното присъединяване в предаването " Зала на славата ".





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР