На днешния 5-ти март църквата почита св. мъченици Конон и

...
На днешния 5-ти март църквата почита св. мъченици Конон и
Коментари Харесай

На 5-ти март църквата почита св. мъченици Конон и Йоан Българин

На днешния 5-ти март църквата уважава св. мъченици Конон и Йоан Българин.

Блаженият Йоан бил родом от България, млад на възраст, към 18-годишен, хубав на разположение, а бил и образован. При някакъв случай, който го сполетял, се отрекъл от Христа.

Плевен: Разгледайте непродадените контейнерни къщи на невиждани цени!Домове за контейнери за доставка | Търсене на реклами

Възглавницата с мемори пяна, в този момент -70%!Derila Възглавници

Той е умрял на 5 март 1784 година, когато е бил на 19 години.

Но след това, по-късно време, пристигнал в схващане на стореното зло, разкаял се и като тръгнал от родното си място, пристигнал в Света гора и останал във великата Лавра на свети Атанасий.

Там прислужвал на един нравствен дъртак, който бил недъгав, и се занимавал с четене на свещените книги. Но тъй като го измъчвала съвестта заради отричането от Христа, ходел всеки път тъмен, печален и безмълвен, тъй че с външния си скръбен тип показвал, че е претърпял някакво огромно нещастие.

Един ден под претекст, че ще отиде в своето отечество, той отишъл в Цариград, наложил си червен фес на главата и обул червени обуща, и в подобен тип влезнал в джамията „ Света София “, където почнал да се кръсти и да прави поклони по християнски.

Като го видели агаряните, се възмутили и строго го запитали за какво прави това. А той, вечнопаметният, храбро изповядал, че ехристиянин и катохристиянин прави своя кръст и се покланя на Христа.

Агаряните се помъчили по всякакви способи да го извърнат, само че не съумели.

Накрая, като видели непреклонността на неговото разбиране, го обезглавили отвън поменатата джамия.

Светият деятел на езичниците Павел, по време на едно от своите благовестнически пътешествия, просветил жителите на град Исаврия със светлината на истинната религия в нашия Иисус Христос.

По това време в селището Витания, намиращо се на 18 стадия от град Исаврия, живеел един човек на име Нестор с жена си Нада. Родил им се синКонон.

Свети мъченикКононстрогопочитал Бог. Той бил заставен да принесе жертва на идолите, само че отказал и му забили гвоздеи на краката и го предиздвикали да бяга. Изнемощял от тъгите, по-късноКононпочинал.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР