На днешния 5 февруари църквата почита паметта на Св. мъченица

...
На днешния 5 февруари църквата почита паметта на Св. мъченица
Коментари Харесай

На този ден: В САЩ е патентована първата машина за смятане

На днешния 5 февруари църквата уважава паметта на Св. мъченица Агатия , от старогръцки името значи " добра ". Имен ден честват Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добри, Агата.

Света Агатия е живяла по време на римския император Декий (249-251), когато е имало жестоки гонения против християните.

Във всички области на империята било заповядано да ги предават на мъчения и гибел. Агатия е родена в Палермо (Сицилия) - била скромна християнка, славела се със своята хубост, добродетел и благороден жанр. Родителите й оставили огромно благосъстояние, само че тя малко ценяла земните богатства.

Когато локалният шеф Квинтиан пратил бойци, тя умерено отишла с тях в Катания. Подложена на жестоки мъчения, Агатия запазила силата на духа си и нищо не можело да я накара да се отхвърли от Христовата религия. Славата на мъченическата й гибел бързо се разнесла измежду вярващите и незабавно след нейната гибел християните построили черква над нейната гробница. Простата дреха, която тя нормално носела, била сложена на гроба й за спомен на нейното примирение.

Според националните поверия дамите честват днешния ден в чест на мъжете - да бъдат здрави и мощни. Още сутринта булките омесват и пекат питки, мажат ги с мед и ги окичват със здравец. После невестите се събират на почерпка с вино, с цел да почетат съпрузите си.

На 5 февруари 1920 година е родена Леда Гео Милева. Поетесата е по-голямата от двете дъщери на Гео Милев.

Леда Милева е създател на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радио-пиеси, превеждани на британски, френски, немски, съветски, полски и други езици. Автор е на голям брой публикации по проблемите на литературата, превода и интернационалното културно съдействие. Преводач е на модерна американска, британска и африканска лирика.

От 1970 до 1972 година е заместник-началник на отдел „ Печат и културно съдействие “ при Министерство на външните работи. След това, до края на 1978 година, е дипломат, непрекъснат представител на България в ЮНЕСКО, Париж. През 1979 година ЮНЕСКО издава нейни стихове на френски език в серията „ Представителни произведения на международна литература “.

От 1979 до 1989 година е ръководител на Съюза на преводачите в България, основател на списанието за задгранична литература „ Панорама “ и негов основен редактор от 1980 до 1991 година Народен представител е в Осмото и Деветото национално заседание и Седмото велико национално заседание.

Леда Милева е създател на стихотворението " Зайченцето бяло " , трансформирало се в емблема на българската лирика за деца.

Днес, с изключение на годишнина от рождението ѝ, се навършват и 8 години от гибелта ѝ . Тя умира на 5 февруари 2013 година от рак на панкреаса.



Ето какво още се е случило на този ден:

През 1850 година в Съединени американски щати е патентована първата машина за броене - аритмометър. Това е първата автоматизирана сметачна машина за всеобща приложимост, основана от Чарлс Ксавиер Томас де Колмар през 1820 година и траяла да съществува до края на века. Той може да събира, изважда и умножава, а с помощ от страна на индивида - даже да дели. Машините от този вид и структура, които заемат цяло бюро, се продават в продължение на 90 години и са считани за едни от най-надеждните калкулатори.

На 5 февруари 1909 година Русия първа от Великите сили признава независимостта на България . На 22 септември 1908 година
България отхвърля васалната взаимозависимост от Османската империя, наложена й от Берлинския контракт (1878 г.).

Повечето от Великите сили отхвърлят да признаят независимостта на България, утежняват се и българо-турските връзки. Турция упорства България да й изплати 125 млн. франка обезщетение, с цел да признае българската самостоятелност. С помощта на Русия е реализирано съглашение по зародилите тежки финансови проблеми.

Подписани са Руско-турски протокол (1909 г.), Българо-турски протокол (1909 г.) и Руско-български протокол (1909 г.). Според тях Русия опрощава на Турция военните и отговорности, останали още от войната (1877-1878 г.), против което Турция се отхвърля от всевъзможни искания към България. От своя страна България би трябвало да изплати на Русия в период от 75 година 82 млн. франка. Турция, а след нея и Великите сили признават независимостта на България.

През 1936 година Чарли Чаплин осъществя последния си глух филм – Модерни времена. Той излиза на екран цели 10 години след първите озвучени филми.

Наричат го " квазиням ", тъй като, въпреки че не се води разговор, участват звукови резултати. Възпроизвеждат се звуците на машини и даже може да бъде чут гласът на Чаплин, който извършва ария.



На 5 февруари 1976 година американката Мод Тал става най-възрастният водач в света . Тя получава своята шофьорска брошура на 104-годишна възраст. Няма точни сведения дали забавният връх е усъвършенстван до ден сегашен. През 2013 година в медиите се появи новината, че считаната към оня миг за най-възрастна лидерка е получила безвъзмезден автомобил. Става дума за 105-годишната Едит Кирхмайер от Калифорния. Скромната разлика във възрастта на двете дами обаче се компенсира от опита зад кормилото - Едит към този момент имала 86-годишен стаж зад тила си. Първите си уроци по кормуване получила на 19 години, когато правила за придвижване по пътищата към момента нямало.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР