На днешния 22 март, но преди цели 16 години, през

...
На днешния 22 март, но преди цели 16 години, през
Коментари Харесай

22 март 2006 – денят, в който Hawk-eye бе използван за първи път в тениса


На днешния 22 март, само че преди цели 16 години, през 2006-а, за първи път системата „ Hawk-eye “ или „ ястребово око “ бе употребена в формален мач в тениса.

Особено измежду по-младите най-вероятно има почитатели на играта, които не могат да си показват обичания спорт без опцията съдийските отсъждания да се оспорват, само че имаше и такива времена.

Miami Open бе шампионатът, който за първи път даде опция на състезателите да употребяват технологията, а американката Джамеа Джексън бе първата, която се възползва от нея.

На 6 март 2006 Арлен Кантарян от USTA, Лари Скот от WTA и Етиен дьо Вилие от ATP оповестиха, че системата за повтаряне ще бъде употребена за първи път в някои от шампионатите в Северна Америка. Така на Маями се падна достойнството да даде сцена на дебюта на „ Hawk-eye “ – системата, основана през 1999-а от Пол Хоукинс, която към този момент бе придобила известност поради потреблението ѝ в телевизионното лъчение. Правилото даваше опция на до две неверни обжалвания в границите на сета.

В тези дни множеството тенисисти изглеждаха положително настроени към системата, въпреки и да имаше и отзиви срещу от някои от най-хубавите в играта. „ Случващото се е полуда. Чиста загуба на пари “, съобщи Роджър Федерер, който след това не се славеше с изключително добра успеваемост в обжалванията.

„ Изцяло срещу съм. Това ще унищожи духа на играта. Кой талант измисли тази глупава концепция? “, сподели пък Марат Сафин.

Друга причина за недоволството на играчите бе това, че системата бе конфигурирана само на централния корт. „ Не виждам за какво тази система би била употребена на централния корт, а не на останалите. Разбирам техническите аргументи, само че всички би трябвало да са при равни условия “, разяснява Арно Клеман.

И по този начин достойнството първа да употребява системата имаше 19-годишната по това време Джамеа Джексън в мача си против друга американка – Ашли Харкълроуд в първия кръг при дамите. Съдийското решение се оказа правилно, тъй че Джаксън пропиля една от опциите си. „ Много ми хареса. Мисля, че беше ужасно. Отнема от напрежението. Не се ядосваш, просто играеш и не се притесняваш за отсъжданията по линиите. Исках да съм първа, по тази причина го направих. “

По-късно в мача Харкълроуд се трансформира в първата тенисистка, която посредством „ ястребовото око “ поправя съдийско решение. Мачът приключва с победа 7-5, 6-7, 7-5 за Джексън.

Разбира се, в идващите години „ Hawk-eye “ се трансформира в неизменима част от спектакъла в тенис мачовете на най-високо равнище. На процедура системата се употребява във всеки значим шампионат по света, който не се организира на клей. В последните години на сцената се появи и конкурентната система „ FoxxTenn “, която употребява над 40 камери на корта, с цел да улови точния миг на допир на топката с настилката, до момента в който „ хоук ай “ употребява симулация на траекторията на топката и публично признава, че има най-малък късмет за неточност в границите на до два милиметра.

Използването на технологията бе изведено на още по-високо равнище във времената на пандемия. С цел да понижат хората на корта и да отстранен напълно лайнсмените доста шампионати започнаха да употребяват „ Hawk-eye Live “, при която системата регистрира в действително време всяка една топка в навън, което значи, че нужда от обжалване няма.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР