На днешния 22 декември православната църква почита деня на Великомъченица

...
На днешния 22 декември православната църква почита деня на Великомъченица
Коментари Харесай

Много имена празнуват днес

На днешния 22 декември православната черква уважава деня на Великомъченица Анастасия. Тя била щерка на благороден и богат римлянин. Всички в Рим се чудели на хубостта, мозъка и познанията на младата Анастасия. Баща ѝ бил богохулник, само че майка ѝ изповядвала християнската религия и от нея Анастасия получила знания за Бога.

Анастасия е известна с това, че се е опитвала да оказва помощ на страдащите – носела е храна и облекла на пандизчиите, на просяците е давала самун лекувала е заболяванията на болните, превързвала е кървящите рани на ранените. Макар и известна измежду хората, тя е наказана на гибел по време на всеобщите преследвания на християните при император Диоклециан. Около 204 година бойци на шефа на Илирия я връзват на четири стълба и я изгарят в Сирмиум (днес Сремска Митровица). Една християнка погребала тялото ѝ, което останало невредимо в огъня. Мощите ѝ по-късно били отнесени в Цариград.

Според националните вярвания в къща, в която не се чества денят на света Анастасия, безусловно ще се случи злощастие. Жените и изключително майките не би трябвало работят нищо, с цел да не се разболеят децата им. Традицията повелява да се месят пресни питки и намазани с мед и да се раздават.

Народното вярване гласи, че в случай че на този ден времето е хубаво, през юни ще е суша, а в случай че вали – и през юни ще е дъждовно.

Времето на идващия ден дефинира по същия метод времето през юли.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР