На днешния 2 април в България се провеждат поредните парламентарни

...
На днешния 2 април в България се провеждат поредните парламентарни
Коментари Харесай

ВИДЕО България избира своя 49-и Парламент! Ето как се гласува, какви са промените - изобщо всичко около вота

На днешния 2 април в България се организират следващите парламентарни избори.

Този път вотът ще наподобява по по-различен метод спрямо този през октомври 2022 година поради измененията в Изборния кодекс, признати в предишния парламент. Сред тях са връщането на хартиената бюлетина като алтернатива за гласоподаване и отпадането на тъмните стаички.

Право на избор имат българските жители, имащи навършени 18 години към дата на изборния ден, които не са сложени под забраняване. В предварителните избори за гласовете им се борят общо 21 партии и обединения.

За практикуване на правото на глас е нужна е годна персонална карта, която се показва на място, или документ от Министерство на вътрешните работи, че е подадено заявление за изваждане на персонална карта от съответния гласоподавател.

Към 30 март формираните секции в страната и зад граница са 12 891, като 302 от тях са преносими за хора с увреждания.

Секциите с машинно гласоподаване не са изменени - 9366 в страната и 245 отвън страната.

При гласуването с машина се работи с цифров вид на бюлетината. Член на секционната комисия би трябвало да ви даде карта, която се слага в процеп в долния завършек на екрана.

Когато се изобрази бюлетината, разгледайте я, а в случай че не откривате избора си, натиснете бутона " Следващ ", който ще ви пренасочи към втората страница от бюлетината. Възможно е да изберете и опцията " не поддържам никого ".

Когато откриете своя избор, натиснете с пръст квадратчето с номера на партията, обединението, самостоятелния претендент или " не поддържам никого " в бюлетината.

След това при предпочитание, можете да отбележете и преференция за съответен претендент от листата, която към този момент сте подкрепили.

След като сте подготвени с отбелязването на вота, натиснете бутона " Преглед " на екрана на машината. Ако видите несъотвествие или решите да го измененията, можете да натиснете бутона „ Промени избора “.

Ако при прегледа всичко е наред, натиснете бутона " Гласуване ", с цел да дадете своя глас. Изчакайте машината да отпечата квитанция, която по-късно би трябвало да сгънете и да дадете на член на Секционната изборна комисия (СИК), която да я подпечата, преди да я пуснете в непрозрачна кутия. После би трябвало да се подпишете и в изборния лист.

Ако избере да гласоподава с хартия, гласоподавателят би трябвало да получи бюлетина, която се сгъва пред него от секционната комисия, а на гърба й се поставя щемпел. Гласува се зад паравана, като по-късно гласоподавателят занася бюлетината - още веднъж сгъната, до комисията, с цел да й ударят втори щемпел и да откъснат отрязъка с номера й. Никой от комисията няма правото да я разгъва. След това гласоподавателят я получава назад, с цел да я пусне в урната. Подписва се в изборния лист и си взима документа за идентичност.

В случай, че сбърка при попълването, гласоподавателят може да изиска нова бюлетина - само че единствено един път. Първата се надписва " сбъркана ".

Докога мога да гласоподавам?

Изборният ден още веднъж ще стартира в 7.00 ч. и ще приключи в 20.00 ч. Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено, само че с най-много един час - до 21. 00 ч.

Къде би трябвало да гласоподавам? Коя е изборната ми секция?

Всеки български жител с изборни права може да ревизира номера и адреса на изборната секция, в която ще гласоподава на изборите. Това може да стане по следните способи:
Онлайн посредством информация в уеб страницата на ГРАО. За задачата би трябвало да посочете ЕГН, име, както и числа от автоматизирано генериран код.Като изпратите SMS на номер 18429 – номерът е един за всички мобилни оператори и известието е на цена от 0,25 лева без Данък добавена стойност. Ще получите противоположен SMS с номера и адреса на стоята секция.Проверка може да се направи и на единния номер 0800 1 4726 - избира се гратис от територията на страната.
Гласуването се прави по непрекъснат адрес - този, записан в персоналната карта - в границите на страната. В чужбина гласоподавател може да пусне гласа си във всяка разкрита за задачата секция - без ограничаване.

Къде мога да виждам видеонаблюдението от изборите?

На идните избори за първи път ще бъде осъществено видеонаблюдение на преброяването на бюлетините след края на изборния ден. Ще се снима попълването на изборните протоколи и преброяването на бюлетините. Процесът ще се предава онлайн в по-голямата част от секциите.

За задачата е основана специфична платформа - evideo.bg. На нея ще се пресъздава картата на България, която е разграничена на районни изборни комисии. Чрез търсачка жителите могат да намерят всяка една изборна секция и да следят броенето на бюлетините в нея.

За секциите, в които стриймингът няма да бъде вероятен, броенето на бюлетините ще може да бъде следено по-късно на запис. Записите от всички секции ще бъдат качени на същата платформа, откакто устройствата за снимане бъдат предадени на ЦИК.

В България са регистрирани 207 интернационалните наблюдаващи, а 847 са от български организации. Регистрирани са в Районните изборни комисии 6741 покровители и 6955 представители на партии са оповестени в описите. Регистрирани са и 1019 анкетьори към социологически организации.

На два пъти в изборния ден в неделя ще се регистрира междинна изборна интензивност. Това ще става към часовете 11.00 и 16.00 часа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР