На днешния 11 декември се навършват 118 години от създаването

...
На днешния 11 декември се навършват 118 години от създаването
Коментари Харесай

118 години от създаването на училището за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р И.Шишманов“ във Варна

На днешния 11 декември се навършват 118 години от основаването на учебното заведение за слепи, споделиха от Специално учебно заведение за възпитаници с нарушено зрение „ Проф. доктор Иван Шишманов “ - Варна.

Само преди броени дни учебното заведение отпразнува с празничен концерт своята годинина.

Гости на събитието зам.-кметът на Община Варна господин Павел Попов, доктор Ирена Радева - шеф на РУО - Варна, Ивайло Маринов - кмет на регион Аспарухово, специалисти от Дирекция обучение към Община Варна, родители. Традиционно на този празник бяха връчени грамоти " Ученик на годината ", " Учител на годината " и " Служител на годината ".

Проф. доктор Иван Шишманов

Специално учебно заведение за възпитаници с нарушено зрение „ Проф. доктор Иван Шишманов “, гр. Варна е намерено през 1905 година в София, като Държавен институт за слепи, с помощта на тогавашния министър на националното просвещение проф. доктор Иван Шишманов.

Първият шеф на ДИС е доктор п.н. Стойчо Донев, който е и основоположник на българската специфична педагогика за зрително затруднени. Д-р Донев е индивидът, приспособил Брайловата писменост на български език.

Държавният институт за слепи е първото профилирано образователно заведение в България, което заради липса на подобаваща постройка в София, през 1952 г.е преместено във Варна.
През 1992 година учебното заведение е преименувано на името на своя създател - „ Проф. доктор Иван Шишманов “.

Специално учебно заведение за възпитаници с нарушено зрение „ Проф. доктор Иван Шишманов “, има значим принос в развиване на образованието на зрително затруднените деца в България. В него са въведени специфични стратегии по насочване и подвижност, зрително подкрепяне и ежедневни умения. Първо в страната вкарва стратегиите по интегрирано образование и ранно влияние. Поставя началото на образованието на сляпоглухи деца в България. Поставя началото на образованието на деца и възпитаници с голям брой увреждания.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР