На днешния 1 януари се навършват 160 години от рождението

...
На днешния 1 януари се навършват 160 години от рождението
Коментари Харесай

Четоха „Бай Ганьо“ за 160-ата годишнина от рождението на Алеко Константинов

На днешния 1 януари се навършват 160 години от рождението на Алеко Константинов – Щастливеца.

Писатели и жители означиха годишнината при неговия монумент на столичния бул. „ Витоша “.

По време на събитието артистът Руси Чанев прочете фрагменти от „ Бай Ганьо “ пред събралото се голям брой. Присъстващите в публиката също имаха опция да прочетат свои обичани цитати от създателя.

На отбелязването на годишнината участваха писателите Здравка Евтимова, Михаил Неделчев, Алек Попов, Калин Терзийски и още други, заяви Българска телеграфна агенция.

Писателят Георги Господинов разяснява пред медиите, че Алеко Константинов е измежду най-европейските български писатели. По думите му честването на рождението на създателя на „ До Чикаго и обратно “ е „ най-хубавото начало на една година, която се обрисува сложна “.



Проф. Александър Кьосев, един от уредниците на честването, уточни, че има същински и подправен национализъм, а Алеко е образецът, по който се учим и разграничаваме кое е същинското и кое - подправеното. 

На въпрос кой национализъм доминира в България – на Алеко или на Бай Ганьо, проф. Кьосев отговори, че доминира този на Алеко. „ Но той е безмълвен, работен, той е практическа грижа за страната, а другият е писклив и доста забележим, и затова основава чувството, че е повече, само че това не е правилно. “

Според него най-важният завет е, че Алеко Константинов не ненавижда своя Бай Ганьо, не го презира, а го подлага на критика, от време на време му се присмива, само че все пак изпитва дълбока прочувствена връзка с него. „ Те са в една общественост, те са българи и Алеко Константинов желае да се грижи за своя Бай Ганьо, различен е въпросът дали противоположното е правилно “, добави проф. Кьосев.

Големият български публицист и държавник е роден на 1-ви (януари остарял стил) 1863 година в Свищов в фамилията на видния свищовски търговец Иваница Хаджиконстантинов, а по майчина линия произлиза от огромната видинска фамилия Шишманови. Убит е при несполучлив атентат против съпартиеца му Михаил Такев на 23 май 1897 година.

Алеко Константинов е създател на пътеписа " До Чикаго и обратно (1894), на книгата " Бай Ганьо. Невероятни разкази за един актуален българин " (1895), в която основава най-известният язвителен облик в българската литература.

Написал е над 40 фейлетона, цикъла " Разни хора - всякакви идеали ", пътеписите " Какво? Швейцария ли? ", " София-Мездра-Враца ", " През март в Чепино ", " Невероятно в действителност, само че факт... " и други Основател е на проведеното туристическо придвижване в България. По негова самодейност на 27 август 1895 година на Черни връх на Витоша е основано първото туристическо сдружение в България - Клуб на българските туристи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР