На днешната дата в далечната 1953 година в САЩ е

...
На днешната дата в далечната 1953 година в САЩ е
Коментари Харесай

Преди 64 години пускат на пазара предмет, който променя завинаги живота ни

На днешната дата в далечната 1953 година в Съединени американски щати е пуснат в продажба първият пъстър тв приемник. Ето малко обстоятелства за малкия екран: най-старият тв приемник, първата реклама, най-дългата емисия.

Най-старият ефирен правоприемник във Англия бе продаден за 16 800 лири от аукционната къща Bonhams. Апаратът е закупен на 26 ноември 1936 година Първият притежател на приемника платил за него 99 лири - голяма за времето си сума. Според предварителни оценки цената на търга се е очаквала да доближи 3-5 хиляди лири.

Близо 80-годишният тв приемник работи с доста добра черно-бяла картина и първокачествен тон, реализиран благодарение на огромния дървен долап, в който е ситуиран. Самото изображение се следи в огледало от отвесно разположения екран.

Телевизорът е марка Marconi и е употребен единствено няколко часа, тъй като предавателят в този регион на Лондон е изгорен малко по-късно и предаванията били възобновени едвам през 1946 година

Според изследванията 98 % от семействата имат най-малко по един тв приемник и всекидневно гледат телевизия.

На Балканите пък гледаме с един час повече телевизия спрямо други жители в Европа.
За пръв път думата телевизия е употребена през 1900 година на интернационален конкурс в Париж, а за ден на раждането на малкия екран се смята 25 април 1925 година

Първата аналогова телевизионна стратегия с висока резолюция започва във Англия през 1936 година.

Първата телевизионна реклама е излъчена на 1 юли 1941 година в Ню Йорк на швейцарската компанията за часовници Булова, учредена през 1875 година от Джоузеф Булова, и е траяла 20 минути.

Най-дълъг живот на една емисия има Tonight Show, която започва през 1954 година и продължава до през днешния ден.

Първата сапунена опера, пусната на телевизионните екрани, е " Жена за запомняне " през далечната 1974 година.

Първото телевизионно предаване в България е през 1959 година Това е директното лъчение на седмоноемврийската манифестация от площад „ 9 септември “ (днес „ Александър Батенберг “) през 1959 година Технологията е аналогова ефирна телевизия на доста ниско равнище, само че със приемливо качество за времето си.

Българската телевизия стартира да излъчва на 1 ноември 1959 година, като употребява предавател на телевизионната кула в София. Първият програмен ден на Българската телевизия е на 26 декември 1959 година и е отдаден на формалното й разкриване.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР