На днешната дата се навършват 149 години от смъртта на

...
На днешната дата се навършват 149 години от смъртта на
Коментари Харесай

Проф. Матанов: Днес нямаме управляващ, който е като Левски

На днешната дата се навършват 149 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Пазим ли заветите му?

" Велият човек е популярен, тъй като неговите завещания в никакъв случай не могат да се изпълнят на 100%. Левски е една големина, с която много хора се всеизмерват, само че е мъчно да се доближи. Всяко потомство на България вижда по друг метод Левски ", съобщи историкът проф. Христо Матанов в студиото на " България заран ".

" Левски е бил от всичко по малко, другояче е нямало да успее. Щом е съумял да сътвори толкоз частни комитети, значи той е умеел да контактува с всички пластове от обществото. Той е бил реалист по отношението на българското въстание ", сподели професорът.

По думите му ние не сме дозрели да одобряваме рецензия към него.

" Днес живеем в друго време. Една персона не прави нищо. Тя не може да огрее на всички места. Трябва обаче да му подражаваме при всички случаи ", счита гостът.

" В писмата на Левски не се следи да харесва една или друга Велика нация. Левски разчита на българите. Още не виждам в този момент подобен ръководещ, който да контактува с всички пластове на обществото ", разяснява проф. Матанов пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че саможертвата през днешния ден е много обезценена, а Апостолът на свободата е бил подготвен на всичко. Според него патриотизмът не е празна дума, само че той е ежедневна активност.

" Не би му харесало (на Левски - бел. ред.) държанието на доста българи, които се пробвам да мамят страната по оня метод, против който той се е борил ", добави проф. Христо Матанов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР