На днешната дата се навършват 143 години от утвърждаването на

...
На днешната дата се навършват 143 години от утвърждаването на
Коментари Харесай

144 години Българска народна банка

На днешната дата се навършват 143 години от одобряването на устава на Българската национална банка.

Проектът за учредяването ѝ, формиран от Константин Бух – служител във финансовия отдел на Временното съветско ръководство, е одобрен от княз Александър Дондуков-Корсаков през 1879 година Според документа Българска народна банка е държавен кредитен институт с главен капитал 2 млн. франка.

Първата банкова интервенция е осъществена на 6 юни същата година, когато страната превежда 8 687 043 франка, като парите над главния капитал са за депозит. Първата кредитна договорка пък е осъществена на 17.08.1879 година

Първите български монети са отсечени през 1881 година, а първите български банкноти са пуснати в обращение на 1 септември 1885 година

От 18.01.1855 година със закон се учредява Българската национална банка с главен капитал 10 млн. златни лв., импортирани от страната.

Финансовите рецесии в интервала 1899-1902 година довеждат до преустановяване на обмяната на банкноти против злато. Отпечатани са такива със сребърно покритие.

През 1926 година, с приемането на Закон за Българска народна банка, банката остава държавна кредитно-емисионна институция с главен капитал 1 милиарда Лева, само че се отдръпва от директното банково обслужване на стопанството и популацията. Зависимостта ѝ от страната се ускорява с приемането на промени в Закона за Българска народна банка от 1937 година По гледище на държавното управление банката поема финансирането на редица икономически планове.

Тази взаимозависимост продължава и пред Втората международна война, след която е признат нов закон за Българска народна банка, който слага основите на съветизацията на банковата система в България и на централизираното планово стопанство. Държавата открива монопол върху банковото дело. Ликвидира се комерсиалното банкерство.

През 1952 година е открит Българският монетен двор, вследствие на което сеченето на разменни и възпоменателни монети стартира напълно да се прави на територията на страната.

БНБ е в цялостна взаимозависимост от висшия ешалон на ръководещата Българска комунистическа партия от 1947 до 1989 година Пълната взаимозависимост на централната банка от политическата обстановка остава до срутва на системата в страните от Централна и Източна Европа.

Автономията ѝ стартира да се възвръща с приемането на нов Закон за Българска народна банка през юни 1991 година

След финансовата и политическата рецесия от 1996-1997 година е въведен Паричният съвет от 1 юли 1997 година Левът е закрепен към немската марка при курс 1000 лв. за 1 марка. На Българска народна банка не е позволено да кредитира държавното управление. Тя резервира функционалностите си на заемодател от последна инстанция за комерсиалните банки само при ликвиден риск, засягащ стабилността на банковата система у нас.

Следващата година е открита Печатницата на Българска народна банка за произвеждане на банкноти и скъпи бумаги с висока степен на отбрана. Също през 1998 година е признат и Законът за деноминацията на българския лев, който влиза в действие на 1 юли 1999 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР