На днешната дата се навършват 143 години от рождението на

...
На днешната дата се навършват 143 години от рождението на
Коментари Харесай

На този ден: 143 години от рождението на Александър Стамболийски

На днешната дата се навършват 143 години от рождението на Александър Стамболийски . Лидерът на земеделците и някогашен министър-председател на България е считан за един от най-големите ни държавници.

Стамболийски е роден на 1 март 1879г. в пазарджишкото село Славовица. Учи в земеделското учебно заведение в Садово (1893 – 1895) и приключва Лозаро-винарското учебно заведение в Плевен (1895 – 1897). В Плевен е възпитаник на създателя на Българския аграрни съюз (БЗС) Янко Забунов. През 1899 взе участие в учредителния конгрес на Български земеделски народен съюз. През идващите години учи философия в Хале и агрономия в Мюнхен, само че прекъсва образованието си, заради заболяване от туберкулоза.

Става лидер на Българския аграрни национален съюз (БЗНС), а в интервала 1919 - 1923 оглавява държавното управление на Български земеделски народен съюз като става негов министър-председател.

Поема страната в извънредно тежко състояние след изгубената Първа международна война. След подписването на Ньойския кротичък контракт след ПСВ алегорично чупи химикалката. Успява обаче да извади страната от тежката обстановка, като прави и много промени.

Въпреки това е свален от власт след деветоюнския прелом, проведен от Военния съюз през 1923г. Същата година е погубен грубо в родната си къща в Славовица.

На днешната дата България влиза във Втората международна война през 1941г. Богдан Филов подписва контракта с Тристранния пакт, който вкарва България във Втората международна война. България се причислява към пакта на Германия, Италия и Япония. До тогава България пази неутралитет. Със сключването на спогодбата Клодиус–Попов (1941 г.) и спогодбата Нойбахер (1941 г.) България се обвързва и стопански с Германия. България скъсва или свежда до най-малко дипломатическите си връзки с другите страни отвън Тристранния пакт.


Богдан Филов подписва контракта на 1 март 1941г.

През 1912г. е основана военната академия " Георги Раковски " в София . Военната академия е открита със заповед по Военното ведомство от 9 май 1912 година с която се афишира, че ще се открие на 1 октомври 1912 година. Поради започването на Балканската война (1912 – 1913) академията е открита през 1914 година.

Академията се състои от два отдела Общ и Интендантски. През 1932 година към академията се открива тримесечен курс за офицери, приключили висши механически учебни заведения в чужбина. От 1 февруари до 18 септември 1944 година академията е евакуирана в Ловеч, а след 18 септември с. година още веднъж се завръща в София. С декрет № 6 от 5 март 1946 година наименувана на видния български възрожденец и бунтовник Георги Раковски, основал Първата българска легия – предшественица на актуалната Българска войска.

През 1932г. българските имигранти Мигел и Хуан Лазароф основават уругвайският футболен клуб Данубио . Те кръщават тима на река Дунав. Данубио е третият най-успешен клуб в Уругвай след Пянерол и Насионал. Тимът има четири трофеи на страната 1988, 2004, 2006–07, 2013–14, а в отбора са играли играчи като Алваро Рекоба, Марсело Салайета, Единсон Кавани и Диего Форлан. Отборът и до ден сегашен почита това, че българи са основали клуба и през 2019-а екипите на отбора бяха в цветовете на българското знаем и изписан българският химн.

 Данубио с български екипи

През 1978г. българинът Ганчо Ганев и полякът Роман Вардас открадват ковчега с тленните остатъци на огромния артист Чарли Чаплин. Целта е да изнудят фамилията му за пари. След огромна полицейска акция през май 1978 двамата са хванати. Ковчегът е открит 11 седмици по-късно, закопан край Женевското езеро в градчето Новил. Тялото му е препогребано под двуметров бетон, с цел да се предотвратят сходни бъдещи похищения.

Днес рожден ден чества международната ни шампионка по битка Станка Златева . Тя е петкратна международна и шесткратна европейска шампионка, само че за жалост не съумява да завоюва олимпийската купа като губи финалите на игрите през 2008 и 2012 години.


Станка Златева
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР