На днешната дата през далечната, но историческа 1929г. Ботев става

...
На днешната дата през далечната, но историческа 1929г. Ботев става
Коментари Харесай

94 години от първата шампионска титла на Ботев

На днешната дата през далечната, само че историческа 1929г. Ботев става държавен отличник за първи път в своята история след победа над столичния Левски. Днес от клуба ще отбележат събитието с церемония по промяна на името въз основата на Никола Щерев - Старика, която стартира в 18:30ч., а в 19:12ч. ще бъде публично намерено новото име въз основата, откакто бяха сменени буквите на фасада. Именно Старика отбелязва победния гол за Ботев през 1929г.
Прочетете още
Според настоящата тогава разпоредба шампионата се организира по системата на директни елиминации в един мач. За тях се класират спечелилите от всички спортни области в страната, които по това време са общо 13 на брой.

Ботев печели конкуренцията в Пловдивска област и се класира за националните елиминации. В тях тимът ни отстранява Левски (Бургас) след победа с 2:0, след което и варненския Шипченски Сокол с 3:1.

Така на 3 октомври 1929 година на стадион " Юнак " в София тимът на Ботев играе крайна среща за държавно състезание против тима на Левски (София). Въпреки преобладаващата домакинска аудитория, няколкостотин " жълто-черни " почитатели на " канарчетата " поддържат неистово своите любимци, които в последна сметка съумяват да им се отблагодарят.

След един извънредно под напрежение, динамичен и забавен дуел Ботев побеждава с 1:0 и печели купата „ Държавен отличник " и става притежател на Царската купа по футбол за 1929 година. Шампионското попадение е дело на именития Никола Щерев - Старика след гол с глава в 81-ата минута. Стихийният напън на Левски (София) в последните минути е ловко отразен от пловдивчани и Ботев става Шампион на България!

Радостта ни от постигнатия триумф е неописуема. Стотици " жълто-черни " сърца понасят на ръце любимците си по софийските улици, а идването на Шампионите в Пловдив провокира същинска еуфория.

Клубът е посрещнат тържествено на Централна гара в Пловдив от духов оркестър, кмета на града Божидар Здравков, ръководителя на спортната област Щиплиев, видни общественици и симпатизанти.

Многохилядното шествие манифестира по улица " Иван Вазов “ и Главната улица на града, носейки Шампионите на ръце, а по пътя си футболните герои са възнаградени с аплодисменти от пловдивското поданство.

Да живее Ботев Пловдив, написаха от клуба. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР