На днешната дата през 2005 година ни напусна идолът на

...
На днешната дата през 2005 година ни напусна идолът на
Коментари Харесай

18 години от смъртта на Емил Димитров

На днешната дата през 2005 година ни напусна идолът на няколко генерации българи Емил Димитров. Песните и музиката му са живи и не престават да вълнуват същински, за тях времето и годините нямат значение. Обичта на хората към Емил също е жива. Той е легенда и в никакъв случай няма да бъде пропуснат.

Емил Димитров е роден на 23 декември 1940 година в Плевен в фамилията на Димитър Димитров (илюзиониста Мити, някогашен кинооператор на неми филми) и Анастасия Димитрова (мадам Сизи, асистентка на мъжа си). Като възпитаник се увлича по рисуването и по класическата музика, стартира да композира с акордеона си, взе участие в учебни пиеси.

През 1970 година излиза един от най-големите му шлагери " Моя страна, моя България ", който по-късно става ария на столетието. Общо за целия си живот издава близо 30 албума, като 55 милиона копия са продадени единствено в Русия. Емил Димитров става прочут във Франция, среща се с Шарл Азнавур и Далида. Песента " Моя страна, моя България " под названието " Моника " е записана на френски, немски, италиански, испански. Водещи европейски звукозаписни компании подписват контракти за записване и издаване на негови песни през 70-те години. Пее дружно, на една сцена, с Джани Моранди, Рики е Повери, Йосиф Кобзон и Алла Пугачова. Във Франция го чака блестяща кариера, само че той тъгува по родината и се завръща назад в България.

Женен е за малко за Грета Ганчева през 1967 година. От брака си с Мариета Димитрова през 1968 година има наследник – Емил Димитров-син.

​През 2002 година неговите сътрудници и другари съумяват да съберат пари и да провеждат бенефисен концерт през април. Така още един път го връщат на огромната сцена, където дружно с Емил Димитров излизат Йорданка Христова, Лили Иванова, Богдана Карадочева, Веселин Маринов, Панайот Панайотов, Борис Годжунов, Кристина и Михаил Белчеви.

На 30 март 2005 година Емил Димитров ни напусна вечно.

Поклон пред паметта на незабравимия артист и композитор Емил Димитров!
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР