На днешната дата през 1962 година е създаден народен парк

...
На днешната дата през 1962 година е създаден народен парк
Коментари Харесай

Национален парк “Пирин” е създанен на 8 ноември

На днешната дата през 1962 година е основан национален парк “Вихрен”, който през днешния ден се назовава народен парк “Пирин”. Той обгръща по-голямата част от едноименната планина.

В исторически проект границите и размерът му са претърпели доста промени. Целта на неговото основаване е да бъдат опазени горските масиви, ситуирани в най-високите елементи.

Паркът имал повърхност от към 6200 хектара, което е дребна част от днешната му територия. През 1974 година с декрет на министерството на горите той е преименуван на национален парк “Пирин”, а размерът му е доста повишен.

Отделна дирекция, която дава отговор за опазването и развиването на парка, е основана през 1979 година Седалището на тази дирекция е в град Банско. За народен парк е разгласен през 1998 година след основаването на Закона за предпазените територии в Република България.

Днес територията му е 40 332,4 хектара. Управлението на парка е задача на Министерството на околната среда и водите. В рамките му се намират два естествени резервата. Първият е “Баюви дупки - Джинджирица”, който е един от най-старите в България. Той е част от мрежата на биосферните резервати по програмата „ Човек и биосфера “ на ЮНЕСКО. Другият е “Юлен”.

През 1983 година паркът е разгласен за една от териториите от международно значение, които се намират в Европа. /Марица.бг
тагове народен парк пирин
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР