На днешната дата през 1917 година ръководството на Ботев (Пловдив)

...
На днешната дата през 1917 година ръководството на Ботев (Пловдив)
Коментари Харесай

Ботев се похвали с клубната емблема на 102 години

На днешната дата през 1917 година управлението на Ботев (Пловдив) взима решение за одобряването на актуалната ни клубна емблема, дело на художника Мирослав Дечев.

До оня миг ботевистите се обозначавали с буквата „ Б “, оградена в кръг, само че след утвърждението на показаната от Дечев рисунка, единомислещо била призната новата клубна емблема.

Каква символика носила със себе си и какво обръщение оставили за нас предците ни, научаваме от документа от провелото се съвещание на 15 септември 1917 година:

Протокол № 26

От 15 септември 1917

На съвещание на Управителния съвет, в наличието на всички членове, по въпроса за клубен знак се одобри следното:

І. Досегашният знак, писмен знак „ Б “, оградена в кръг, се отстранява и по предложение на художника Мирослав Дечев се утвърди показаната от него рисунка, представляваща:

Червен кръг, в който е ситуиран зелен правоъгълник, в който е вписано „ Ботевъ “ (по по-раншно решение името на патрона ни остава единствено „ Ботев “, Христо отпада). Над зеления правоъгълник е вписан щит с клубните цветове черно и жълто в по диагонал райе от изток на запад.

ІІ. Символика:

Червено бяло и зелено са цветовете на трибагреника на Царство България, като в това време значат и кръвта на героите, чистотата на душите и плодородието на България. Щитът с клубните цветове е знак на храбрите. Нескончаемият кръг – на вечността.

ІІІ. По предложение на Председателя под правоъгълника да се впише годината на учредяване 1912.

*На фотографията към публикацията можете да видите първия вид на емблемата, препоръчана от Мирослав Дечев, която е напълно в жълто-черно.

фотография: botevplovdiv.bg
efbet Лига 9 кръг, събота 14 септември  Ботев (Пловдив) 0:1краен резулат  ЦСКА-София
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР