На днешната дата:През 1642 г. експедицията на Абел Тасман акостира

...
На днешната дата:През 1642 г. експедицията на Абел Тасман акостира
Коментари Харесай

На този ден: Православната църква чества Св. Модест

На днешната дата:

През 1642 година експедицията на Абел Тасман дебаркира в Нова Зеландия.
През 1860 година в Цариград се подписва акт за възобновяване на българската самостоятелна черква под върховенството на папата.
През 1787 година Ню Джърси става 3. щат на Съединени американски щати.
През 1890 година в Лондон е открита първата електрифицирана линия на метрото.
През 1916 година по време на Първата международна война приключва най-кървавото стълкновение — борбата при Вердюн, взела 950 000 жертви.
През 1940 година по време на Втората международна война Хитлер утвърждава проектите за интервенция " Барбароса " — ненадейно нахлуване над Съюз на съветските социалистически републики.
През 1956 година Япония е призната за член на Организация на обединените нации.
През 1966 година астрономът Ричард Уокър открива Епиметей — натурален сателит на Сатурн.
През 1969 година във Англия е анулирано осъществяването на смъртно наказване.

Празници и събития:

Православната черква празнува Св. Модест, патриарх Йерусалимски - Св.Модест e прочут като настойник на земеделците и овчарите. Името на св.Модест рядко може да се види и чуе в цялата българска етническа територия, само че в региона на Странджа той е изключително известен. Почита се като бранител на добитъка и евентуално по тази причина е на респект в Странджа, където скотовъдството е главен занаят. Празникът се празнува с колоритни обредни практики. На този ден впрегатните животни - биволи, коне, волове, не трябва да се впрягат. Жените месят и раздават специфични обредни хлябове и пити, наложително намазани с доста олио, " с цел да е лоен вратът на добитъка ". Ако в някой дом добитъкът постоянно умира, домакините поставят на този ден пред иконата на светеца малко яремче или рогца от алуминий, а от време на време и от сребро.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР