На днешната дата братя Монголфие осъществяват първия полет с балон,

...
На днешната дата братя Монголфие осъществяват първия полет с балон,
Коментари Харесай

На 4 юни 1783 г. е осъществен първият полет с балон, пълен с горещ въздух

На днешната дата братя Монголфие реализират първия полет с балон, цялостен с парещ въздух. Самите те са изобретатели на устройството, само че не посмяват да се повдигнат във въздуха. Вместо тях доброволци за първия полет с хора на борда са млад доктор и офицер авантюрист. Жозеф-Мишел и Жак-Етиен са родени през 1740 година и 1745 година в Аноне в семейство на производител на хартия.

От дребни демонстрират досетливост и инженерен дух. През 1782 година Жозеф доближава до концепцията за балон, с който от въздуха да бъдат атакувани другояче непревземаеми по суши и море замъци. Първите на практика опити, осъществени в края на годината, са полууспешни, което не обезкуражава братята.

Убедени в правотата си, те провеждат обществено показване на балона през юни 1783 година Той съумява да прелети безпилотно 2 км за 10 минути пред очите на голям брой високопоставени сановници и доближава височина от 1600 - 2000 м. През септември тестването е повторено във Версай пред очите на кралския двор и персонално на Луи XVI и Мария Антоанета, а през ноември са осъществени и първите полети с хора на борда. Заради триумфа кралят дава на семейството благородническа купа. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР