На днешната дата - 6 март, църквата почита мъченическата смърт

...
На днешната дата - 6 март, църквата почита мъченическата смърт
Коментари Харесай

Красящите света празнуват имен ден днес

На днешната дата - 6 март, църквата уважава мъченическата гибел на четиридесет и двама християнски военачалници, приели гибелта през 840 година в град Амория, когато бил завзет от мохамеданите.

Красимир значи " който краси света ". Според етнолозите името Красимир поражда през Възраждането като свободен превод на гръцкото Козма. Красимира пък е женската форма на Красимир. Още, когато кръщават децата си с тези хубави имена, родителите ги орисват да бъдат красиви и мирни, да радват дома им и да украсяват живота им.

На този ден Православната черква празнува деня на Свети 42 мъченици в Амория. Преданието споделя, че на този ден Свети 42 мъченици в Амория - храбри военачалници, се пожертвали в името на християнската вярата през 840 година В началото на IX век градът бил непрестанно нападан и обсаждан от арабски племена, които към този момент изповядвали исляма.

Тйази история се предава от времето на византийския император Теофил (829-842 г.). Християните се защищавали гневно и врагът таман се готвел да отстъпи, когато изменник посочил на съперниците уязвимата страна на крепостната градска стена и градът бил високомерен и опожарен.

По-голямата част от жителите и бойците, които защищавали града, били избити или отведени в иго. За отмъщение спечелилият заповядал да бъдат затворени в тъмницата основните военачалници - 42-ма души. В този ден църквата уважава паметта на всички смели мъже, положителни бойци и правилни чиновници на Христа.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР