На днешната дата, 3 април 2018 г. отбелязваме 139 години

...
На днешната дата, 3 април 2018 г. отбелязваме 139 години
Коментари Харесай

139 години от обявяването на София за столица на България


На днешната дата, 3 април 2018 година означаваме 139 години от оповестяването на София за столица на България. По този мотив дирекция „ Култура ” на Столична община провежда в празничния ден поредност от културни прояви с вход свободен за столичани и гостите на града:

От 11.00 до 13.00 часа, в Американския център на Столична библиотека – показване на плана „ Дзяло “ – научно пространство уебсайт с е-списание в региона на хуманитаристиката за българистични проучвания в интервала Х-ХХI век, съфинансиран от сесиите на Столична стратегия „ Култура “ за 2017 и 2018 година

Проектът „ Дзяло “ – уебсайт и списание, сплотява ползите освен на университетските, университетските, музейните и креативните среди в България, само че и на учени от Европа и света, част от които са създатели на тематичните броеве на е-списанието. „ Дзяло “ поддържа осведомителна среда в региона на хуманитаристиката и основава автентичен артикул с научно-културен образ. Включените материали изследват, създават, проучват и вписват благосъстоянието на културните ни обичаи, език и полезности в европейското многообразие, като ги и съпоставят.

В 12.00 часа, под стъкления купол на Ларгото - концерт на Софийския духов оркестър с диригент Васил Делиев.

Събитието е проведено взаимно с Общински културен институт Дом на културата „ Искър “.

В програмата: творби на Нечо Русев, Петко Стайнов, Любомир Пипков, Марин Големинов, Милчо Левиев, Дико Илиев и други

От 17.00 часа в Градина „ Кристал “ - Официално разкриване на изложбата „ Градски истории ”.

Историите на града ни са с висока степен на лавинна заплаха. Те са тези мънички камъни, които, къде на смешка, къде не, демонстрират новата тенденция, към която се движим. Понякога те са свързани непосредствено със постройките, различен път с хората или чувството за тази последователност, в която живеем. И въпреки всичко те са оформили града от един дребен градец с съвсем 13 000 души до мегаполиса, който е през днешния ден.

София - градът на Божията премъдрост, събрал в себе си 1.2 милиона души и 492 квадратни километра землище, е цяла галактика от завършения, комедии, нещастия, лирика и персони. За 139 години като столица и 6 хилядолетия като обитаемо място ни демонстрира цялостен калейдоскоп от събития и случки. Градът, който пораства, само че не старее, има толкоз доста лица, че от време на време те е боязън какво ще откриеш. И въпреки всичко, това е градът, който е част от нас.

Изложбата е отдадена и на третия рожден ден на Етюд-и-те на София, появили се на смешка, с помощта на любовта на едно момче към града и натякването на приятелите му, само че трансформирали се в хроника на изменящия се град.

В откриването ще вземат участие Духовият оркестър и мажоретките към Първа британска гимназия.

От 18.00 часа, под стъкления купол на Ларгото - Концерт на акапелна група Spectrum.

Група „ Спектрум ” е уникален български вокален отбор, чийто репертоар съвместява поп и джаз в многогласни обработки на фолклорни пиеси и песни, изпълнени напълно без инструментален съпровод. Боряна Йорданова, Весела Морова, Атанас Кулински, Янко Янков и Константин Бейков са музиканти с богат и многообразен опит. Те са актьори с блестящо театрално наличие и сила, обединени в обща цел – да основават качествено и естетически издържано изкуство, показвайки актуалното лице на българската акапелна музика.

Честването е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР