На днешната дата – 16 юни 1937 г., точно преди

...
На днешната дата – 16 юни 1937 г., точно преди
Коментари Харесай

Симеон Сакскобургготски на 85: Култовите фрази на царя

На днешната дата – 16 юни 1937 година, тъкмо преди 85 години, в София се ражда Симеон II – наследник на цар Борис ІІІ и кралица Йоанна. На този ден цяла България се оглася от звън на църковни камбани и залпове, които възвестяват раждането на бъдещия цар.

По случай щастливото събитие царската двойка дава необятна прошка на пандизчии, а учениците получават покачване на оценките с по една единица. Няколко седмици по-късно престолонаследникът е кръстен с вода, донесена особено от река Йордан от български боен водач.



Снимка на новородения престолонаследник княз Симеон Търновски, Снимка: Wikipedia

Животът на Симеон е изпълнен с трагични промени и житейски обрати от ранно детство. На 28 август 1943 година след неочакваната гибел на татко му - цар Борис ІІІ, едвам 6-годишен, Симеон ІІ се възкачва на престола. Назначено е регентство, което ръководи България от негово име. След комунистическия прелом на 9 септември 1944 година цар Симеон ІІ остава на трона, само че регентите, измежду които и чичо му княз Кирил, са екзекутирани, както и огромна част от интелигенцията в страната. Две години по-късно, през 1946 година, след референдум, цар Симеон II, сестра му княгиня Мария Луиза и кралица Йоанна са принудени да изоставен България. Без да е абдикирал от престола, младият цар отпътува в дългогодишно заточение. Семейството се открива на първо време в Александрия, Египет, където живее бащата на кралица Йоанна – италианският крал Виктор Емануил. В Египет цар Симеон е записан в фамозния „ Виктория Колидж “.

През юли 1951 година испанското държавно управление дава политическо леговище на прогоненото царско семейство. В Мадрид Симеон ІІ приключва Френския колеж, следва право и политически науки. През интервала 1958-1959 година е курсант в авторитетната военна академия „ Вали фордж “ в Съединени американски щати. Там става прочут под името „ Кадет Рилски “. Завършва с чин „ младши лейтенант “. През 1962 година Симеон ІІ подписва брак с испанската аристократка доня Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела, с която имат пет деца – четирима сина и една щерка.



Симеон II в Ангола, 1965 година

След съвсем 50-годишно заточение, през 1996 година, той се завръща за първи път България. През цялото това време Симеон II не стопира да се вълнува от живота в родината и от всичко, обвързвано с България. Работи интензивно с нашата емиграция по света, подкрепя доста сънародници. Поддържа необятни интернационалните контакти в икономическите кръгове, реализира разнообразна активност, която постанова чести пътувания в разнообразни елементи на света.

В интервала от 2001 – 2005 година е министър-председател на България. Освен родния си български език, Симеон II приказва чудесно британски, френски, немски, италиански и испански, употребява арабски и португалски. Симеон Сакскобургготски, английската кралица Елизабет II и белгийският крал Филип принадлежат към аристократичния жанр Ветини.

В чест на Симеон Сакскогубрготски си припомняме някои от най-култовите му изречения от времето му като министър-председател на България:

"Има един забавен табиет, по този начин да се… с най-хубаво предпочитание, по всяка възможност, само че да ми поставят, в случай че мога да кажа, в устата нещо, което не съм споделил. В този случай не съм споделил нито едното, нито другото. “ - във вестник „ Капитал “

"Ще ви кажа, когато му пристигна времето. "

"Бъдете господари на мълчанието, а не плебеи на думите. " - директива към министрите от кабинета му

"Вервайте ми, апелирам ви! "

"Несериозно е да се оповестява какво прави кабинета. "

"Драги Тошев, аз съм остарял европеец, може би по-европеец от много хора в тази зала. И бъдете безусловно сигурни, че задачата на нашето държавно управление и персонално моята е да се приобщим час по-скоро към Западна Европа със западни моди и със западни връзки. " - Симеон за съдействието с ПАСЕ

"Ако моите сътрудници и помощници в Мадрид чуят, че наричате това отпуск, биха се изсмели на всеослушание. През цялото време, до момента в който бях в Мадрид, работих, имах доста работа. Когато човек отсъства в продължение на седем месеца от там, където е живял цялостен живот, отвън срещите има и друга работа. Беше неявяване, а не отмора. От април месец не съм употребил отпуск. А и не мога да си докарам всички синове и внучета тук, тъй като коства прекомерно скъпо… Неделя, в смисъл 25 преди обед не работих, тъй като отидох на църква. И на първи след обед, тъй като видях синовете си. През останалото време беше непрестанно работа. “ - 3 януари 2002

"Не. Никой, който се занимава с това, не може да го харесва. Правя го за страната. " - отговор на въпроса дали му харесва да бъде отпред на държавното управление в изявление за Ди Пресе

"Ако съумях да печеля доверието на българите, то евентуално се дължи на умерения ми звук. По време на акцията аз грижливо избягвах всевъзможни популистки речи, всякаква припряност и се стараех да не влизам в политически игри. Ясно е, че неприятното ръководство на предходните държавни управления в някои браншове също натежа. Избирателите желаеха смяна. Освен това говорех «положително», не отговарях на хулите. Стараехме се да приказваме за това, което в действителност вълнува всеки жител. А това бе ново. “ - отговор на въпроса на International Politics: „ Как си обяснявате Вашата победа на изборите? “



Запитан от македонски публицист дали има воля да „ позволи езиковия спор сред двете страни в границите на мандата си “, българският министър председател Симеон Сакскобургготски отговори: "От интерес на всички, и най-много за положителните връзки, е да се откри отговор и на този въпрос по културен и изчерпателен метод. Ако от мен или от нашите министри на културата и на образованието зависи, ще поставим нужните старания. "

"Аз самият съм неконвенционален, колкото и да съм досаден на тип. "

"Вярно е, че моето обучение би ми разрешило да бъда по-скоро президент в сравнение с министър-председател. "

"Ако обичате да се занимавате с градивни неща, вместо да търсим постоянно виновници. Нека да гледаме някакви други работи бе. Стига с това обезверение бе. Само кавги да търсите. "



Симеон II, 1965 година

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР