На днешната дата - 16 май, преди 31 години се

...
На днешната дата - 16 май, преди 31 години се
Коментари Харесай

Време е за празненства: Григор Димитров навършва 31 години през днешния ден!

На днешната дата - 16 май, преди 31 години се ражда едно момче, което ще се трансформира в най-успешния български тенисист за всички времена, а и освен - той ще премине оттатък границите на България и ще си завоюва безграничната и безусловна поддръжка на почитателите от всички точки на света. Неговото име е Григор Димитров!

Тръгнал от кортовете в родното Хасково и стигнал до най-големите тенис арени, Гришо е образец за отдаденост, неизменност и порив към върха. Израснал в фамилията на треньор по тенис и учителка по физическо образование и спорт, той не е имал различен избор, с изключение на да хване ракетата в ръка още на 4-годишна възраст. Той овреме изпъква измежду останалите деца на корта, а на 14 години е разгласен за най-хубав тенисист в Европа, като също по този начин приключва сезона под номер 1 в ранглистата за своята възрастова група.

Звездата на Григор изгрява през 2008 година, когато на 6 юли победи на юношеската конкуренция на Уимбълдън и прави сериозна поръчка за бъдещи значими достижения. Следващият огромен триумф на българина не закъснява и през септември същата година подвига купата на US Open за младежи, което го изстрелва още веднъж на върха – този път на юношеската класация. Всичко това в композиция с невероятния му гений му обезпечава голям брой предложения за шампионати от най-високите категории на АТР.



От първата си поява на конкуренция от сходен сан през 2008 година Гришо натрупа незаместим опит против елитни съперници, което оказва своето въздействие през 2013 година на Мастърса в Мадрид, когато записва исторически триумф над настоящия №1 Новак Джокович. В края на същата година нашето момче подвига и първата купа в кариерата си, побеждавайки на финала в Стокхолм дългогодишния представител на топ 10 Давид Ферер.

Сезон 2014 е един от най-успешните за Димитров, в който той победи на три шампионата – в Акапулко, Букурещ и Куинс, печелейки трофей на 3 разнообразни настилки. На Уимбълдън Гришо играеше великолепен тенис, с помощта на който разруши на пух и прахуляк очакванията на британците за трети следващ трофей на „ Свещената трева “, извоюван от Анди Мъри. По този метод Димитров доближи до финалното каре в конкуренцията и въпреки походът му да бе спрян от бъдещия първенец Новак Джокович, нашето момче направи пробив в първите 10 на международната класация.



След 2 години, в които хасковлията трупаше отчаяние след отчаяние, през 2017 година той съумя да възкръсне като феникс от пепелта и да влезе в листата с кандидати за огромните титли. Започвайки годината стремително с купа в Бризбейн, Григор показва невероятна форма и даде сериозна поръчка за първия за годината шампионат от Шлема. Очакванията са оправдани, защото записва безапелационни победи над топ тенисисти, преди да се изправи против Рафаел Надал в един мач за историята, траял близо 5 часа. Въпреки че крайният резултат не е в интерес на българина, този трилър е определян от мнозина като най-хубавия му дуел в цялата кариера до момента.

Успехите му не свършиха дотук и Димитров победи на родна земя, както и на конкуренцията от сериите „ Мастърс 1000 “ в Синсинати. Забележителното му показване през годината даде своите плодове и Гришо се класира за Nitto ATP Finals. Това беше и абсолютният връх досега за Димитров, който, непобеден в хода на шампионата, държеше трофея в ръцете си. Ставайки първият дебютант първенец на Заключителния Мастърс от 1998 година насам, Григор се изстреля на трето място в ранглистата, като дълго време в подреждането пред нашето момче бяха единствено Рафаел Надал и Роджър Федерер.



Всички тези обстоятелства са образци за това какво благосъстояние има нашата татковина в лицето на Григор Димитров, с помощта на който милиони хора по света схванаха за съществуването на една дребна страна на Балканския полуостров, наречена България. В продължение на години Григор е дипломат на България в чужбина, представящ родината ни в най-хубавата ѝ светлина, поради което би трябвало само и единствено да се гордеем с него!

Екипът на Tennis.bg пожелаваме на Григор най-много здраве и положителни страсти както на корта, по този начин и отвън него! Да продължава да катери все по-високи върхове и в никакъв случай да не се отхвърля по пътя към покоряването им, колкото и дълъг и сложен да е той! Мачкай, Гришо!

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР