На днешната дата (1 април), имаме два повода за празнуване. На

...
На днешната дата (1 април), имаме два повода за празнуване. На
Коментари Харесай

На 1 април имен ден празнуват Аврам и Авраам

На днешната дата (1 април), имаме два мотива за празнуване. На днешната дата православната черква уважава паметта на Св. страдалец Аврамий Български. Освен това църквата уважава паметта на Преп. Мария Египетска, написа Блиц. 

Мъченик Аврамий се родил във Волжка България и бил учтив в мохамеданската религия. По Божията воля Аврамий се убедил в лъжливостта на мохамеданското обучение. Станал същински християнин и изповядвайки Христовата религия, той станал ненавиждан за своите сънародници. Свети Аврамий умрял страдалчески на 1 април 1229 година.

Днес се смята за Деня на хумора и шегата. 1 април обаче е прочут на всички места по света с това, че през днешния ден не е грях да излъжем, само че без да прекаляваме (или пък нарушаваме законите). Едни настояват, че този празникът се е зародил в античен Рим, където в средата на февруари (а не при започване на април) чествали Празника на глупците. 

Според друга версия изискуем честването на шегата на неаполитанския крал Монтерей. Историята е такава: 
На краля поднесли риба по случай прекъсването на земетресението. След година владетелят изискал тъкмо същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която доста приличала на предходната.

И въпреки че владетелят усетил подмяната, не се разгневил, а даже се развеселил.
Оттогава станали нормални шегите и лъжите на 1 април.

Друга история споделя, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 г. Английски джентълмени били поканени на тържествена гала по „ изкъпването на белите лъвове ", която трябвало да се организира на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната гала и завели и съпругите си на посоченото място. За тази смешка се говорело дълго време по-късно, а 40 години по-късно 1 април бил наименуван Денят на глупците.

Във Франция назовават този бит " априлска риба ". Произходът му свързват с времето на Карл IX, който през 1564 година издал указ да се придвижи началото на годината от 1 април на 1 януари, въвеждайки Григорианския календар. На идната година доста от поданиците изпратили на своите другари новогодишни поздравления и дарове през април - в символ на митинг или оставайки правилни на традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието " априлска риба " е изцяло почтено за сходни смешки. Традицията още е жива.

В други страни този ден се назовава " Ден на лъжата ". В Нова Зеландия, Англия, Австралия и Южна Африка смешки се вършат единствено до обяд. Всеки, който се пошегува в друго време от деня получава псевдонима " Априлски глупчо ".

Днес имен ден честват всички, носещи името Авраам или Аврам. Аврам от еврейски значи татко на мнозина. Енергията, която името носи, е на опърничавост и сензитивност.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР