На днешна среща, която продължи около 15 минути, участваха лидерите

...
На днешна среща, която продължи около 15 минути, участваха лидерите
Коментари Харесай

БСП не даде отговор дали ще подкрепи правителство на Мария Габриел

На днешна среща, която продължи към 15 минути, участваха водачите на ГЕРБ-СДС - Бойко Борисов и на Българска социалистическа партия - Корнелия Нинова, както и номинираната за министър председател от първата политическа мощ Мария Габриел.

БСП не даден отговор на ГЕРБ дали ще поддържа формула за постоянен кабинет " експертно държавно управление за една година управнически мандат ". Решение на Националния съвет на социалистите ще даде на следващия ден отговор дали Българска социалистическа партия ще взе участие в експертно държавно управление.

По време на среща двете политически сили се сближиха за Шенген и за правосъдна промяна, само че се разделиха във връзка с размера на недостига и във връзка с влизане на страната ни в еврозоната.

Според водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова дефицитът не може да мине под 3% от Брутният вътрешен продукт, изключително през тази година, защото съгласно нея това би довело да орязване на обществени заплащания.

От своя страна Мария Габриел уточни, че еврозоната не е самоцел и може да се мисли за по-нисък недостиг и през 2024 година, като увери, че няма да има орязване на обществени заплаща.

" Ясно сме споделили, че няма да бъдат орязвани обществените заплащания. Това, което за нас е значимо, е на първо време да забележим по какъв начин ще протече полемиката за Бюджета за 2023 година Има вид и за 2024 година да се слезе надолу от недостига, който очертахте и към този момент той да ни разреши доста да се доближим до задачата еврозоната, само че тя не е самоцел ".

Това, което разискаха още двете политически сили, беше за доставката на оръжие за Украйна. Българска социалистическа партия резервира своята кардинална позиция.

" Няма да отстъпим от това - страната да изнася оръжия за Украйна ", акцентира Корнелия Нинова.

В отговор на това Мария Габриел изясни, че всяка една политическа мощ, която може да попадне в това експертно държавно управление, има цялостното право да резервира своята еднаквост и да не поддържа сходна доставка на оръжие.

" Аз имам вяра, че всяка партия може да резервира идентичността си, без това да попречва съставянето на държавно управление ".

След края на срещата Корнелия Нинова означи, че " ГЕРБ могат да желаят доста неща, само че месец и половина изгубиха на България, в този момент не могат да ни слагат условия за два часа да им дадем отговор за поддръжка на първия мандат ". Тя акцентира, че месец и половина от левицата повтарят, че няма да вземат решение по този въпрос без вътрешно допитване.

Лидерът на Българска социалистическа партия изясни, че това, че са седнали на една маса с ГЕРБ, към този момент го вършат нееднократно:

" Това е подготвеност за диалог за търсене на работещ парламент и постоянно държавно управление, като излаз от рецесиите в България. Резултатът към днешна дата, не можем да го знаем какъв ще е, защото членовете на нашата партия не са се произнесли ", уточни още Нинова и заяви, че в партията има разнообразни отзиви и има членове, които са и за, и срещу поддръжка на първия мандат.

Тя разгласи, че през днешния ден ще бъде свикано Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия, като се чака на следващия ден да свикат и Националния си съвет, където ще вземат дефинитивно решение.

" Решението ще бъде взето от нашите членове, тъй че днесГЕРБ-СДС не може да получи финален отговор ", уточни Нинова.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР