На днешна дата преди 143 години са създадени Военноморските сили

...
На днешна дата преди 143 години са създадени Военноморските сили
Коментари Харесай

На днешна дата преди 143 години са създадени ВМС на България

На днешна дата преди 143 години са основани Военноморските сили на България. По традиция, обаче празникът се отбелязва публично през втория укенд на месец август.

На 12 август (31 юли остарял стил) 1879 година е основана Дунавската флотилия в град Русе. С това се дава началото на българските военноморски сили. Първообразът на българските военноморски сили се основава в град Русе на река Дунав от съветски флотски офицери. За първи път българският военноморски байрак се развява над 4 парахода, 7 парни катера, една шхуна, една баржа и пет гребни лодки, подарени от Русия. Първият набор от 145 български военни моряци са обучавани от 9 съветски офицери, 54 подофицери и матроси.

Въпреки, че е основан на 12 август 1879 година българският боен флот отбелязва своя първи празник много по-късно - през 1914 година и то не на своя рожден ден, а на 21 ноември - датата, на която отрядът торпедоносци побеждава в морски пердах турския крайцер " Хамидие " през 1912 година Още през идната 1915 година флотът провежда празника отвън своите рамки с присъединяване на варненската общност, само че датата е към този момент 2 август - възшествието на цар Фердинанд на престола.

През идващите години, наред с 21 ноември, и Никулден се празнува като морски празник, след 1944 година и до 1956 година се празнува единствено Деня на руския ВМФ - 31 юли. Едва през 1956 година с декрет на Президиума на Народното събрание № 273 и заповед на министъра на защитата № 33 (и двата документа от 9 август) за празник на българския ВМФ е избрана датата на неговото основаване - 12 август, с уточнението да се празнува втория неделен ден на месеца.

От 1977 година стартира да се чества и Седмица на морето, която през 1979 година добива народен мащаб. Дните от седмицата, предшестващи военноморския празник са посвещавани в множеството случаи на разнообразни морски специалности - мореплаване, корабостроене и кораборемонт, лов на риба, курортно дело и други От 1988 година се вкарва поредно домакинство на Седмицата на морето измежду приморските общини.

Военните моряци означават също празниците на съединенията, частите и корабите, вземат участие взаимно с държавни органи, патриотични организации, църквата и поданството в честването на национални, военни и религиозни празници, годишнини и бележити исторически дати.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР