На днешна дата преди 101 години Варна официално е обявена

...
На днешна дата преди 101 години Варна официално е обявена
Коментари Харесай

101 години от обявяването на Варна за курорт

На днешна дата преди 101 години Варна публично е оповестена за морски курорт. На 10 юни 1921 година със особено Постановление № 21 на варненската администрация, одобрено през 1925 година и с Царски декрет, Варна е провъзгласена за „ специфичен и свободен курортен град ”.

Преди тъкмо 100 години градска тричленна комисия обнародва решението, а в тогавашния общински вестник излиза известие:

" Превръщането на град Варна в специфичен морски курортен ъгъл, който по този начин видоизменен, освен ще сътвори изискванията за едно благородно поминачно състояние на популацията, само че градът ще съставлява една горделивост за България - освен това, неговото име ще се носи наедно с Ница, Монте Карло и прочие знатности.

А това значи градът да се преобърне на златоносен улей, който ще озарява така огромните потребности и на самата страна,

РЕШИ:

Обявява града Варна за специфичен курортен ъгъл, с един хинтерланд, включващ пространството сред селата Кестирич, Голема Франга, Аджемлер, Белово (Гебедже) и Галата... "

На същата дата във Варна е открита и постройката на Летния спектакъл.

С концерт-спектакъл означаваме 100 години от оповестяването на Варна за курортен град

Концерт-спектакъл във връзка 100 години от оповестяването на Варна за курортен град ще се организира през днешния ден, 10 юни от 19.00 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Събитието е поклон към вариететното изкуство в България и към артистите от този род, съдействали за оформянето на музикалната развлекателна среда.

В стратегия ще вземат участие артисти и танцьори от екипа на " Арт денс ", " Даймъндс " - кристал баланс и светлинно шоу " Палячи ", танцовите обединения “Rio Kids ", Kangoo Jumps, Клуб по спортни танци - Варна, Магично шоу " Паскал " и вокалният реализатор Пепи Петерсен. Специално присъединяване ще имат артистът Васил Петров и танцьорът Реми Тоин /Remi Toin/. Грамоти са готови за вариететни изпълнители-ветерани от Варна с принос към това изкуство.

Водещ на програмата и сценарист е Драгомир Драганов, а режисьор и хореограф - Нина Козина.

Входът за концерта е свободен до запълване потенциала на залата до 50% пълняемост. Моля, спазвайте отдалеченост от 1,5 метра и поставете медицински маски преди влизане, според наредбите на здравните управляващи.

Влизането е против талони с ред и място, които ще се раздават на входа на зала 1 преди събитието.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР