На днешна дата - 19 юни се навършват точно девет

...
На днешна дата - 19 юни се навършват точно девет
Коментари Харесай

9 години от наводнението в Аспарухово

На днешна дата - 19 юни се навършват тъкмо девет години от нещастието в " Аспарухово ", лишила живота на 13 души и домовете и имуществото на стотици други, напомня Moreto.net

Вечерта на 19 юни 2014 година, малко след 19 часа за броени минути цялостен варненски квартал безусловно потъна под вода. Огромни талази, тръгнали по двете дерета-убийци в „ Аспарухово “, провокираха невиждано до тогава злополучие, което лиши живота на 13 души, повлече коли, и мебелировка по пътя си. 

Десетки останаха блокирани в домовете и колите си, мнозина в най-засегнатите региони – по улиците „ Горна студена “ и „ Моряшка “ изкараха нощта след наводнението без електричество, без храна и навън. 

Последваха тежки седмици на възобновяване, на търсене на оживели, в очакване на помощ и компенсации. Случващото се в квартала докара хиляди доброволци от цялата страна, които наедно с потърпевшите се опитваха да почистят залетите от тиня и отпадъци здания. Историята на множеството наранени фамилии разсъни съпричастност у стотици българи от цялата страна и чужбина, а тонове с дарения пристигаха ежечасно пред постройката на локалното кметство и по линия на Българския Червен кръст.

Екстремни превалявания

За екстремалността на преваляванията в на 19 юни 2014 год. приказват всички информации на Националния институт по метеорология и хидрология. Само за половин час – от 18,30 часа до 19 часа, интензивността на падналите превалявания на един квадратен метър е била 138,8 литра. За интервала от 15 до 20 юни 2014 год. количеството на преваляванията са били 175,6 литра, което съставлява 382 % от нормата за месец юни.



В края на август 2018г., Апелативният съд във Варна одобри, че главната причина за настъпилото водно злополучие е екстремността на естественото събитие от 19 юни 2014 год. Факторите свлачища, битови и строителни боклуци, построени постройки по протежението на дерето и в него не са главната причина за фрапантния размер на нанесените вреди на инфраструктурата и домовете, както и за гибелта на 13 починали.

За екстремалността на преваляванията в на 19 юни 2014 год. приказват всички информации на Националния институт по метеорология и хидрология. Само за половин час – от 18,30 часа до 19 часа, интензивността на падналите превалявания на един квадратен метър е била 138,8 литра. За интервала от 15 до 20 юни 2014 год. количеството на преваляванията са били 175,6 литра, което съставлява 382 % от нормата за месец юни. Подобно наводняване във Варна е имало и през 1951 год., когато в три валежни дни през август са измерени 292 литра на квадратен метър. Центърът на изваляването тогава обаче е бил в друга част на Варна.

Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР