На детето не е нужно да се забраняват любимите му

...
На детето не е нужно да се забраняват любимите му
Коментари Харесай

Д-р Анатолий Кънев, стоматолог: Добрият зъболекар обръща внимание на човека, а не на зъба с дупка

На детето не е нужно да се не разрешават обичаните му сладкиши - споделя ръководителят на Сдружението на българските зъболекари доктор Анатолий Кънев. - Трябва да му се изясни за какво да лимитира въглехидратите и кои храни да заобикаля. Трябва да се научи по какъв начин е вярно да се мият зъбите. Не са задоволителни 30 до 60 секунди четкане, а по 3 минути заран и вечер. Моята баба споделяше: Не един шоколад се поставят 2 ябълки…

Той цитира статистиката: над 4 милиона са кариесите на децата до 18 години в България.
По думите му ситуацията е пагубно. Профилактиката е като че ли тематика табу, миенето на зъбите са наглижира. Грижата за детското здраве би трябвало да е целеустремено водена политика и родителите да поемат своята отговорност.
И тази грижа би трябвало да стартира още от бременността.

До 12-годишна възраст се залагат основите на бъдещото стоматологично здраве на индивида.

Трябва да се глобяват родители, които плашат децата си със зъболекаря, изострен е доктор Кънев. - Стоматологът не е неприятен човек, който безусловно ще ви се кара и желае да ви боли.

Първото посещаване в кабинета би трябвало да бъде за диалог и запознаване с детския ортодонт. Доверието е от първостепенно значение.

Като жители да пожелаваме и да употребяваме това, което ни се поставя от здравната система, а самите ние да правим профилактика, за което би трябвало да се интересуваме и да бъдем подготвени.

Нашето държание е нашата здравна просвета. Профилактиката не е единствено дума в речника.Тя се осъществя точно посредством нашето държание.

По-добре да предотвратим проблем, а не да се обръщаме към стоматолог чак когато казусът е зародил и незабавно би трябвало да се реши…

Здравеопазването не се нуждае толкоз от промяна, за която приказва и министър Кирил Ананиев, а от рестарт, отбелязва още доктор Кънев. Монополистът НЗОК съвсем е не запомнил стоматологията. За човек над 18 години се дава 70 и няколко лв. на година, а за лица под 18 година – към 150. Достатъчно ли са?
Чуйте целия диалог на Георги Нейков с доктор Анатолий Кънев.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР