На детектор на лъжата за това как се стига до

...
На детектор на лъжата за това как се стига до
Коментари Харесай

Цветанов кани Борисов, Петкова и Дончев на детектор на лъжата за Турски поток

На детектор на лъжата за това по какъв начин се стига до построяването на продължението съветския газопровод " Турски поток " през България до Сърбия предложения Цветан Цветанов някогашните си съпартийци Бойко Борисов, Теменужка Петкова и Томислав Дончев. Това оповестиха от партията " Републиканци за България ", която някогашна дясна ръка на ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов основа, откакто избухна " Апартамент гейт ".

Партията на Цветанов от предходната година търси по Закона за достъп до публичната информация пътната карта, която тогавашният енергиен министър Теменужка Петкова и шефа на " Газпром " Алексей Милер. Според нея страните трябваше да " проучат въпроса за развиване на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на разпоредбите на Европейски Съюз ", оповестиха преди пет години от ведомството на Петкова. В самото известие се намекваше, че става въпрос за уреждането на въпроса със градежа на " Турски поток у нас ".

" По време на срещата, изключително внимание бе отделено на въпросите по организацията на доставките на природен газ за България в дълготрайна вероятност. Алексей Милер осведоми Теменужка Петкова за осъществяването на плана “Турски поток “ и изрази убеденост, че основаването на нови мощности за транспорт на газ през акваторията на Черно море ще способства в забележителна степен за повишение сигурността на доставките на природен газ за потребителите от Южна и Югоизточна Европа, включително и за България ", оповестиха тогава от енергийното министерство.

" Републиканци за България " желаеха да им бъде възложен документа, само че се оказа, че него го няма освен в Министерството на енергетиката, само че и в " Българския енергиен холдинг " и газовия оператор " Булгартрансгаз ", който построи със заеми нареченото " Балкански поток от Борисов продължение на съветския план за 3 милиарда лева Петкова съобщи, че въпросната карта била най-обикновен работен документ, който. Стигна се до това парламентарната енергийна комиися предходната година да разпореди на " Булгартрансгаз " да желае картата от " Газпром ", само че през януари 2022 енергийният министър Александър Николов съобщи, че.

Темата с пътната карта още веднъж бе повдигната през предходната седмица, когато Цветан Цветанов съобщи, че Теменужка Петкова и Томислав Дончев, както и самият Бойко на Европейската комисия – руснаци, които са прокарвали пътната карта за " Турски поток ".

Петкова на собствен ред съобщи по време на полемика в Народното събрание, че пътната карта е открита и даже била импортирана в Народното събрание. Тя прикани депутата от " Демократична България " Атанас Атанасов да каже дали в нея има нещо неправилно, само че той не ѝ отвърна.

Същата теза тя повтори и в изявление за Българска национална телевизия в неделя, което предизвика Цветанов да напомни, че след заявката по Закона за достъп до информация, импортирано от " Републиканци за България " формалното известие на Министерството на енергетиката е тази пътна карта е изчезнала.

" И тук идва въпросът по какъв начин и за какво не е налична, а Петкова споделя по какъв начин всяка дума, която е написана в нея пази ползите на България и няма нещо, което да е притеснително4, декларира в понеделник Цветан Цветанов.

Той прикани Петкова, като няма нищо притеснително, тя обществено да покаже пътната карта, " с цел да види цялото общество по какъв метод е предпазен неговият интерес с прокарването на директна тръба, която по никакъв метод не обезпечава нито диверсификация, нито газ за българските консуматори, а в противен случай ще използваме в пъти по-скъп газ по ред други аргументи ".

" Оттук идва и предисторията по тематиката за вероятните срещите на Борисов, Петкова и Дончев с хората от забранителния лист на Европейска комисия, след които се стига до подписването на тази Пътна карта и прокарването на " Турски поток ", декларира още някогашният съпартиец на Борисов, Петкова и Дончев.

Той напомня, че Петкова не е дала отговор с " да " или " не " на въпроса на Българска национална телевизия дали е провеждала такива срещи.

" В поддръжка на думите си съм подготвен да се явя с всеки един от вас, поотделно, на детектор на лъжата и истината ще излезе. И то не тъй като е значимо кой приказва небивалици, а тъй като е в полза на обществото и прозрачността да се разбере при какви условия се е договарял българският държавен интерес ", декларира Цветан Цветанов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР