На датата на въвеждане на еврото в България всички сметки

...
На датата на въвеждане на еврото в България всички сметки
Коментари Харесай

При въвеждане на еврото всички сметки ще се превалутират автоматично и безплатно

На датата на въвеждане на еврото в България всички сметки – разплащателни, депозитни, спестовни и други в локални банки, ще бъдат еднократно, автоматизирано и гратис превалутирани в евро по формалния валутен курс.

Предвижда се въвеждането на така наречен „ интервал на двойно обращение на лв. и еврото “. Считано от датата на въвеждането на еврото до приключване на един месец след нея, левът и еврото по едно и също време ще бъдат законни платежни средства.

Курсът, който ще се употребява при превалутирането, се поддържа към този момент четвърт век, с помощта на открития през 1997 година паричен съвет, когато курсът на лв. бе закрепен към немската марка, а при въвеждането на еврото в Германия бе преизчислен по формалния курс, по който немската марка се е конвертирала към еврото.

Няма никакви учредения за смяна на този курс и в бъдеще, се споделя в претекстовете към проектозакона. В тях се показва още, че с оглед запазването на стабилитета на публичните връзки по отношение на икономическата и правната сигурност при превалутирането, законопроектът регламентира методите за закръгляване след превалутиране,дава опция за подаване на сигнали за нарушавания, планувани са и съответните наказания.

С преходните и заключителните разпореждания се оферират промени в редица закони за адаптиране към единната европейска валута.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР