На датата 15-ти март през 1967 г. с Постановление на

...
На датата 15-ти март през 1967 г. с Постановление на
Коментари Харесай

Днес е Денят на здравния инспектор

На датата 15-ти март през 1967 година с Постановление на Министерски съвет е разкрита специалността " хигиеничен контрольор " заради повишените условия за хигиеничен надзор и осъзнатата значителност за използване на хигиеничните правила.

Съгласно Закона за здравето, признат от 39-то Народно заседание на 29 юли 2004 година, наименованието на длъжността е променено на " здравен контрольор ".

Завършилите експерти получават тапия за висше обучение с образователно-квалификационна степен " професионален бакалавър по компетентност контрольор по публично здраве ".

Мисията на инспекторите постоянно е била обвързвана с опазването на здравето на хората, като за задачата те ревизират обектите с публично предопределение и документите, удостоверяващи здравното положение на личния състав работещ в тях.

Те вземат мостри или проби от артикули и артикули със значение за публичното здраве, издават наложителни наставления при констатиране на нарушавания, стопират неотложно употребата на обекти или на части от тях или осъществяването на действия в случаите, когато е налице непосредствена заплаха за живота и здравето на хората, обвързвано с разпространяването на заразни болести или за пораждане на отравяния, сформират актове при определяне на административни нарушавания.

Работата на здравните инспектори е обвързвана с усвояването и използването на Закона за здравето, Закона за лечебните заведения, Закона за шума, Закона за водите и други нормативни разпореждания, свързани с опазването на здравето на популацията. Теследят същои осъществяването на Националния имунизационен календар и динамичността на заразните болести.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР