На държавния глава било отказано право на отговор за публикуваната

...
На държавния глава било отказано право на отговор за публикуваната
Коментари Харесай

Прессекретариатът на президента изпрати гневно писмо на „Дойче веле“

На президента било отказано право на отговор за оповестената от медията публикация, която не отговаряла на професионалната нравственос и журналистическите стандарти

В навечерието на визитата на българския държавен глава в Германия немскоезичното издание на "Дойче веле " разгласява публикацията „ Двете лица на Румен Радев ", се показва в позиция на прессекретариата на президента.

Според президентството материалът не дава отговор на професионалната нравственос и журналистическите стандарти, „ още повече, че редица изказвания, свързани с активността на президента Румен Радев, изрично не дават отговор на истината “.

"Разбира се, право на една свободна медия е да интерпретира публичните процеси, само че когато този разбор се базира върху погрешни клюки и тълкования, поражда въпрос за достоверността и честността на показаната информация ", се показва още в позицията.

От прессекретариата прибавят, че затова на 16 май са изпратили право на отговор до "Дойче веле ", като до през днешния ден към момента няма обществена реакция от страна на медията. "Не се вписва в традициите на една свободна социална медия да отхвърля право на отговор във връзка с оповестен материал, против който има аргументирано несъгласие, че внушава избрани недостоверни заключения ", допълват още от президентската институция.

В изпратеното писмо до редакцията на немскоезичното издание на "Дойче веле " от прессекретариата на президента пишат, че „ информирането на немската общност за тематики, свързани с България, се гради на отговорността на една социална медия към жителите и на двете страни “.

"В този развой водещи следва да са обстоятелствата, без значение от пристрастията и убежденията на анализаторите. Обективното отразяване е значимо изискване за одобряването на облика на всяка медия като благонадежден източник на информация. Тази значителност нараства още повече, когато става въпрос за усещанията, които тя основава в жителите на две другарски и съюзнически страни ", пишат от президентската институция и допълват, че в публикацията "Двете лица на Румен Радев " тези правила не са спазени и направените заключения се базират най-вече на погрешни внушения, а не върху действителни обстоятелства.

В писмото се споделя още, че провокира неразбиране „ внушението в публикацията, че президентът Радев черпи поддръжка за своя висок политически рейтинг от сполучливи министри в служебното държавно управление, които заемат през днешния ден управителни функционалности в настоящото българско държавно управление. "Дойче веле " би трябвало да е наясно, че президентът назначава министрите и тяхната активност може да се разгърне единствено и само вследствие на неговото доверие и в осъществяване на дефинираните от президента цели: битка с корупцията, бистрота и правда “, прибавят от прессекретариата на президента.

Войната в Украйна и многочислените рецесии в Европа разрушават като цяло доверието в политическата класа, само че няма никаква логичност в изказванието, че апелите на българския президент за неотложно преустановяване на военните дейности в Украйна, връщане към разговора и недопускане на директното замесване на България във военния спор са довели до отлив на публично доверие. Всички изследвания на публичното мнение в България ясно демонстрират, че българското общество изрично отхвърля различни позиции, написа още в позицията.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР