На човек у нас се падат най-малко произведени стоки и

...
На човек у нас се падат най-малко произведени стоки и
Коментари Харесай

НСИ: С близо 17% са нараснали разходите за заплати на работодателите

На човек у нас се падат минимум създадени артикули и услуги измерени в пари спрямо Европейския съюз. Това демонстрира статистиката за Брутния вътрешен артикул (БВП) на глава от популацията. По този индикатор България регистрира едвам 60% от междинните стойности за общността. Данните са за 2022 година.

Разпределението на Брутният вътрешен продукт се смята за главен индикатор за качеството на живот в дадена страна. Колкото е по-високо, толкоз хората живеят по-добре и противоположното.



През 2022 година Люксембург и Ирландия означават най-високо равнище на Брутният вътрешен продукт на човек от популацията в Европейски Съюз, 161% и 134% над междинното за Европейски Съюз. При интернационалните съпоставения на данните от националните сметки (като Брутният вътрешен продукт на човек от населението) е желателно данните освен да се показват в обща валута, само че и да се поправят за разликите в равнищата на цените, което е направено от националната статистика.

Ирландия е на второ място измежду страните на Европейски Съюз със 134% над междинното за Европейски Съюз, следвана от Дания, Нидерландия, Австрия и Белгия, всяка с Брутният вътрешен продукт на човек от популацията с повече от 20% над междинното за Европейски Съюз ниво. Високото равнище на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Ирландия може частично да се изясни с съществуването на огромни мултинационални компании, притежаващи интелектуална благосъстоятелност.

Швеция, Германия, Финландия, Малта и Франция са другите страни - членки на Европейски Съюз с Брутният вътрешен продукт на човек от популацията над междинния за Европейски Съюз. Италия, Словения, Кипър и Чехия са с по-малко от 10% под тази междинна стойност, следвани от Литва, Естония и Испания с сред 10% и 20% по-ниски от междинното.

Брутният вътрешен продукт на човек от популацията на Полша, Унгария, Португалия, Румъния, Латвия и Хърватия е с до 30% по-нисък от междинното за Европейски Съюз ниво, до момента в който Гърция и Словакия са с до 40% по-ниски от междинното за Европейски Съюз ниво. България регистрира Брутният вътрешен продукт на човек от популацията с 41% под междинното за Европейски Съюз ниво.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР