На червената и прашна повърхност на Марс, на близо 100

...
На червената и прашна повърхност на Марс, на близо 100
Коментари Харесай

Пробив: Генератор произвежда кислород на Марс

На алената и прашна повърхнина на Марс, на близо 100 милиона благи от Земята, инструмент с размерите на кутия за храна потвърждава, че може надеждно да прави работата на малко дърво, заяви пресслужбата на Масачузетския софтуерен институт (MIT), предава Българска телеграфна агенция.

Специалисти от НАСА, следили активността на кислородния генератор MOXIE на борда на марсохода " Пърсивиърънс ", удостоверяват, че той работи обикновено когато и да е на деня и при разнообразни метеорологични условия.

Това сполучливо достижение доста ще форсира развиването на животоподдържащи системи за бъдещи марсиански колонии.

" Атмосферата на Марс е доста променлива в съпоставяне със земната. Плътността на въздуха на Червената планета от време на време понижава или се усилва на половина при промяната на сезоните, а температурата му може да спадне или да се увеличи със 100 градуса Целзий. Поради тази причина една от главните задания на нашата задача беше да проверим дали генераторът ще създава непрекъснато О2 при всевъзможни условия ", сподели ръководителят на плана MOXIE Джефри Хофман, представен от пресслужбата на института.

През последните шест години, по предложение на американския бизнесмен Илон Мъск, учените започнаха съществено да обмислят по какъв начин човечеството може да стартира процеса на колонизиране на Марс и други евентуално обитаеми планети. За да се реализира това, съгласно откривателите е належащо да бъдат позволени два казуса - хората да се научат по какъв начин да създават сила, както и О2, вода и храна, употребявайки локални запаси.

Хофман и сътрудниците му означават, че производството на О2 ще бъде една от най-важните, само че енергоемки задания, пред които ще се изправят първите заселници на Марс. За да се оправят с това предизвикателство, учените създават системи, способни да извличат О2 от марсианския въздух и почва. Един от тези принадлежности - MOXIE, е конфигуриран на борда на марсохода " Пърсивиърънс ".

Системата MOXIE всмуква въглероден диоксид, загрява го до 800 градуса по Целзий и го пропуща през специфичен керамичен материал, който го разгражда до О2 и въглероден оксид. В резултат на това генераторът създава към шест грама О2 на час, което е сравнимо с количеството на този газ, отделяно от едно дърво за същото време.

Дейността на кислородния генератор беше сполучливо тествана на Марс през април предходната година, само че работата на учените и основаната от тях система не се ограничи единствено с това. През идващите осем месеца откривателите задействаха MOXIE още седем пъти и тестваха работата на устройството по друго време на денонощието и в разнообразни годишни времена на Марс.

Експериментите потвърдиха, че животоподдържащото оборудване на НАСА сполучливо създава общоприетото количество О2 както денем, по този начин и през нощта, както и при високи температури (около минус 20 градуса Целзий) и при ниски температури (минус 74 градуса Целзий ). В резултат на това MOXIE получи към 50 грама О2, като успеваемостта му съвсем не понижа след седемте му включвания - удостоверение за високата устойчивост на генератора.

В близко време Джефри Хофман и сътрудниците му възнамеряват да извършат нови опити на Марс, както и да основат по-мащабни кислородни генератори, сходни на MOXIE. Тяхната работа ще бъде тествана в дълготрайни опити в наземни лаборатории. Учените се надяват, че тези уреди ще послужат като основа за животоподдържащите системи в първите обитаеми бази на Червената планета.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР