На брифинг в Народното събрание от Възраждане алармираха за отдаването

...
На брифинг в Народното събрание от Възраждане алармираха за отдаването
Коментари Харесай

Даниел Проданов: Няма да си затваряме очите за далаверите на някои политически субекти

На брифинг в Народното събрание от " Възраждане " сигнализираха за отдаването на стотици декари аграрни земи в Казанлъшко на безценица за създаване на фотоволтаичен парк. По време на съвещанието тази заран, Даниел Проданов прочете и декларация от името на политическата организация.

" Тези случаи са доста и недоумявам реакцията на Движение за права и свободи след нашата декларация. Ние ще сезираме Прокуратурата, тъй като има много неясноти по придобиването на хиляди декари земеделска повърхност, на смешни цени, с упоритостта да се осъществят големи облаги. Това не е изолиран случай ", разяснява Проданов.

Общинският ръководител на Възраждане в Казанлък и общински консултант Димитър Пашев съобщи, че взетото в края на предходната година решение шокира със своята наглост и надменност, и това е образец за метода, по който се взимат решения в Общинския съвет на Казанлък.

" Става въпрос за едно решения за отдаването на възмездно право на градеж за построяването на фотоволтаична централа, с мощ сред 33 и 50 мегавата, в землището на село Кънчево и на територията на 375 декара общински земи, в огромната си част аграрни, за интервал от 30 години, за едвам 400 000 лева ", изясни Пашев.

Той добави, че самата оценка, предоставена от кмета от ГЕРБ, е предоставена и получена в един и същи ден, и е в прорез със закона, съгласно който такава оценка би трябвало да се извърши от повече от един оценител, а не както е в тази ситуация - единствено от едно лице.

„ Трябва да се означи, че по предварителни калкулации, вложителят ще завоюва към 9 млн. лева на година, а за целия интервал от 30 години - сред 160 и 190 милиона. Ние считаме, че става въпрос за едно голямо ощетяване на община Казанлък. Важно е да се означи също, че не е имало авансово публично разискване. Никой от община Казанлък не се е обърнал към жителите или кмета на Кънчево, с цел да разгласи какви са желанията на вложителя. Става въпрос за едно село, намиращо се в Розовата котловина, което към момента е запазило големи масиви с рози, със аграрни земи, овощни градини, пасища, даже Тракийско светилище. Областният шеф на Стара Загора дефинира решението на Общински съвет като незаконосъобразно, тъй като статутът на земите е заменен с нормално болшинство, а би трябвало да се направи с квалифицирано. Предприехме всички законови дейности и благодарение на жителите активирахме задоволително социална сила, с цел да се противопоставим на това безумство. Искам да отбележа с чии гласове мина решение - на ГЕРБ, Движение за права и свободи и общинските съветници на Българска социалистическа партия, които по време на предизборната акция говореха, че са съпротива, само че в тази ситуация, просто са една патерица за решение, което е срещу гражданския интерес. Призоваваме ги да трансформират позицията си ", сподели още Димитър Пашев.

Според народния представител от Възраждане Искра Михайлова, този случай е извънредно значим, тъй като има опция да се спре унищожаването на земеделска земя за сметка на следващия фотоволтаичен парк.

" Ще загубим ливади, пасища, гори, аграрни земи, исторически обекти и водоеми. Това е безумство. Оттук нататък следва да разкриваме и доста други такива случаи, които, за жалост, както към този момент стана ясно, са обвързани с тъкмо избрани обръчи от компании, на тъкмо избрани политически субекти. Ние няма да неглижираме това, за разлика от множеството други парламентарни групи ", безапелационна е Искра Михайлова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР