На брифинг след последното редовно заседание на МС за годината

...
На брифинг след последното редовно заседание на МС за годината
Коментари Харесай

Министерският съвет отпуска 860 млн. лв. енергийни помощи

На брифинг след последното постоянно съвещание на Министерски съвет за годината министрите оповестиха подхванатите ограничения във връзка с енергийната рецесия и настъпващата коронавирус вълна у нас.

Проблем номер едно е енергийната рецесия - безусловно сме наясно, че сега бизнесите и разпределителните сдружения имат доста проблеми с покриването на своите разноски и това ще се отрази на цените на бита. Решихме да допълним енергийните помощи с спомагателни 860 млн. лева, съобщи министър председателят Кирил Петков.

Имаме три седмици, в които би трябвало да увеличим имунизацията оптимално, изключително за възрастното население на България, тъй като това е единственият метод да предотвратим запълването на лечебните заведения, прекъсването на стопанската система и затварянето на учебните заведения, добави той.

Добавката от 75 лева ще бъде за всички, които ще се имунизират от 1 януари, всички, които към този момент са се ваксинирали с три дози и всички, които са се ваксинирали надлежно с първа, втора или трета доза. С специалистите обсъдихме да съкратим периода сред втора и трета доза, изясни министър председателят.

Всички, които са се ваксинирали през януари, ще получат добавките си с пенсията за февруари. Ще се провиснал и спомагателни 750 млн. лева, за обезпечаване на коронавирус добавките от 60 лева и да няма понижение на пенсиите.

Гласувани са спомагателни 120 млн. лева за продължение на мярката 60:40 за бизнеса, която ще бъде в поддръжка на към 80 000 работещи.

Министърът на енергетиката Александър Николов изясни, че отпуснатите средства за отоплителния сезон ще доближи милиард и половина лв. - планувано непосредствено погашение на трудовите дефицити в енергоразпределителните сдружения и понижаване на цените.

Отвъд ограниченията за електрическа енергия, ще бъдат подкрепени и потребителите на природен газ. В рамките на един отоплителен сезон, с което помощите за отоплителния сезон ще доближат общо 2 милиарда лв..

В очакване сме на нова вълна, на Омикрон и сме длъжни да подготвим всички средства и запаси, с цел да може обществото да премине през тази вълна с най-малки загуби, съобщи здравният министър Асена Сербезова. Тя акцентира и потребността от имунизация.

" Защо се обръщаме към по-възрастните - тъй като във всички статистики това са хората, които са най-уязвими във връзка с болесттите, имат и други съпътстващи болести и в действителност в лечебните заведения това е и популацията, което най-често се усложнява ".

Секвенирането на коронавирус пробите се чака след Нова година и тогава ще се разбере дали в България има инфектирани с Омикрон. Очакваме да се увеличи имунизирането и поради настъпването на новата вълна, и поради финансовите тласъци, сподели още здравният министър.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР