На бременните са назначават ненужни прегледи и изследвания, масово се

...
На бременните са назначават ненужни прегледи и изследвания, масово се
Коментари Харесай

На бременните се назначават ненужни прегледи и изследвания, масово се изписва нискомолекулярен хепарин |

На бременните са назначават ненужни прегледи и проучвания, всеобщо се изписва нискомолекулярен хепарин. Това показа в презентацията си " Грижата за бременността: от рационална достатъчност до ненужните излишества " доцент доктор Румен Димитров от СБАЛАГ " Майчин дом ", София, по време на националната среща " КОВИД-19 - в ъгъла? А другите заболявания ", проведена от фондация " МОСТ ".

По думите на експерта аргументите това да се прави са няколко: с цел да се показват знания и подготвеност пред пациентите; за презастраховане заради неустановеност и неувереност; за манипулиране на бременните с комерсиална цел; от директен финансов интерес на избрани експерти, стимулирани от " доставчиците " на услугата.

Къде се преиграва?

По думите на доцент Димитров постоянно се назначава самоцелно проучване на " безчет микроелементи и витамини ", което е изцяло ненужно. Друго доста известно проучване е проучването за тромбофилии - вродени, добити, комбинирани, без обосновани индикации. Ненужно по мнението на експерта е проучване за вродена тромбофилия на дами без анамнеза за репродуктивни проблеми или с анамнеза за аборт, без да се уточни.

" Преиграва се с назначението на терапия с нискомолекулярен хепарин през цялото време на бременността до края ѝ. Профилактиката може да се реализира със 150 мг аспирин от края на първи триместър до 34 г.с., в това число ", споделя АГ експертът и показва, че безапелационна индикация за профилактика с нискомолекулярен хепарин плюс аспирин през цялата бременност са добитите тромбофилии.

Не би трябвало да се прекалява с ехографските прегледи , нужно е да се съблюдава принципът прегледите да са единствено с здравна устременост.

Макар актуалната медицина да разполага с мощен боеприпас от лабораторни и апаратни проучвания, болшинството от бременните се нуждаят от рутинни, налични проучвания, безапелационен е експертът.

Кое има практическа стойност съгласно доцент Димитров?

Целесъобразна е  ранната ехографска диагноза и ранна прогноза на бременността за доказване на разположението на плода, жизнеспособността му; за разкриване на белези за неприятна прогноза; съществуване на многоплодност; хромозомни отклонения; целесъобразни при рискови бременности, споделя акушер-гинекологът.

По думите му  комбинираният ранен скрининг 11-14 година с. открива до 95% от хромозомни аномалии и тежки структурни фетални аномалии. 

Според експерта неинвазивните пренатални проби за определяне на генетични аномалии без осъществяване на ехографски и смесен ранен скрининг не са оправдани в наши условия заради високата цена и лимитираната информативност. Тези проби съгласно него имат смисъл при възрастни бременни след асистирана репродукция (инсеминация, инвитро), при които се чака да дадат резултат с нараснал риск, за тяхно успокоение.

При бременни с риск от прееклампсия може да се назначи профилактика с аспирин 150 мг вечер до 34 г.с.

Той предлага детайлна оценка на феталната анатомия  в 18-20-22 седмица със скрининг за сърдечни аномалии.

В обособени случаи се прави и проучване на феталното сърце от експерт – детски кардиолог (фетална ехокардиография) при рискови бременни с вродена сърдечна малформация (ВСМ), предишна бременност с дете с ВСМ, възраст, диабет, инвитро.

Ехографския обзор в трети триместър  е нужен за следене на растежа на плода и възможни аномалии с по-късна изява.

Ежеседмично кардиотокографско мониториране на феталната сърдечна периодичност (проследяване на тоновете на бебето) се прави в последния месец на бременността и през ден при преместване до 1 седмица.

" Днешните бременни са задоволително уплашени от това, което се споделя в обществените мрежи, и от изявите на разнообразни медицински експерти и немедицински " престижи ". Те няма потребност да бъдат плашени с несъществуващи опасности и да получават ненужни проучвания и лекувания. Имат потребност от способена грижа в задоволителен за съответния случай размер, от успокоение и поощряване ", безапелационен е доцент Румен Димитров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР