На брега на учените откриха за първи път – неорганични

...
На брега на учените откриха за първи път – неорганични
Коментари Харесай

Минерали в Мъртво море разказват за появата на живот на Земята

На брега на учените откриха за първи път – неорганични молекули, за които се допуска, че са изиграли значима роля при образуването на живота на. Резултатите от проучването са оповестени в научното списание „ “.
Биолозите допускат, че първите живи организми са се появили на Земята по време на архейската епоха, почнала преди към 4,5 милиарда години и завършила прези 2,5 милиарда години. Точното време на появяването им, както и съответните механизми на техния генезис към момента са предмет на научни разногласия. Засега може да се каже само, че в първичните океани на Земята животът е съществувал най-малко от 3,4 милиарда години. Много геолози, обаче, считат, че първите микроби са се появили доста по-рано.
Част от учените са склонни да одобряват изказванието, че животът се е зародил не в океаните, а на сушата покрай гейзери и вулкани. В поддръжка на тази доктрина са откритите първи живи организми, които явно са били добре приспособени към високите температури. Освен това на сушата има доста бор, фосфор, молибден и азот – сериозно значими детайли за живота, чиято централизация в океанските води е извънредно ниска.
 Израел, Йордания и Палестина напредват с плана си за спасяването на Мъртво море Израел, Йордания и Палестина напредват с плана си за спасяването на Мъртво море
Израел, Йордания и Палестина напредват с план за избавяне на Мъртво море, заяви на държавно съвещание израелският министър председател Бен...
По време на геоложки изследвания на крайбрежията на Мъртво море съветски и израелски учени откриват за първи път аналози на първичните ресурси от фосфор на Земята. Става въпрос за неорганични съединения от клас циклофосфати.
При разлагането на циклофосфатите във вода се отделя огромно количество сила, задоволително да притегли остатъчната фосфорна киселина към органичаната молекула. Поради това те постоянно са считани за главен източник на пребиотичен фосфор в ранната Земя. Проблемът е, че преди на планетата не са откривани циклофосфати, написа в публикацията.
Първоначално учените са показали интерес към залежите на други фосфиди – фосфорни съединения без съществуването на О2. Фосфидите се образуват в дребни количества към геотермални източници и гейзери. Те също биха могли да играят значима роля в произхода на живота, служейки за първоначален материал за образуването на циклофосфати.
Наличието на лимитирано количество фосфидите в актуалната литосфера не значи, че те не са били постоянно срещани на Земята по-рано, защото геохимичната среда преди милиарди години е била доста по-различна от днешната. С течение на времето земната атмосфера се е насищала от ден на ден с О2, а окисляването в новата среда може да е довело до образуването на циклофосфати, считат учените.
 В Израел откриха девет неотваряни свитъка от Мъртво море В Израел откриха девет неотваряни свитъка от Мъртво море
Израелски академик откри девет неотваряни свитъка от Мъртво море в държавен склад за предпазване на антики, заяви в. " Дейли мейл ", представен...
Те разкрили вероятни следи от тези процеси по южните крайбрежия на Мъртво море, на територията на басейна Хатурим. Седиментните скали там са извънредно пъстри. Тези скали са оживели при нагряване до високи температури и са изключително забавни за търсенето на циклофосфати, които евентуално са зародили върху античната Земя вследствие на метеоритни удари или след вулканична активност.
Учените разкрили зърна фосфиди, в чиято централна част имало „ заключени “ частици циклофосфати от желязо и никел. Близостта им демонстрира, че вторият тип съединения се е образувал вследствие на окисляването на фосфидите при високи температури. Като цяло този развой повтаря това, което се допуска, че се е случило преди милиарди години на Земята.
Затова се счита, че горните скални пластове към Мъртво море може да бъдат обсъждани като система, възпроизвела образуването на съдържащи фосфор субстанции в ранния стадий на еволюцията на Земята. Откритите циклофосфати приближават учените до откритието по какъв начин са се синтезирали комплицираните молекули, довели до възникването на живота на нашата планета.
* Информация:ТАСС, превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР