На Богоявление в Търговище няма да се състои ритуал по

...
На Богоявление в Търговище няма да се състои ритуал по
Коментари Харесай

В Търговище няма да има ритуал по хвърляне на кръста на Богоявление

На Богоявление в Търговище няма да се състои обред по мятане на кръста в градския фонтан на площад "Свобода ". Това се постанова в осъществяване на противоепидемичните ограничения и въведената изключителна епидемиологична конюнктура, оповестиха от администрацията на кмета.

От Архиерейското наместничество оповестяват, че на 6 януари - Йордановден, в двата православни храма в регионалния град, ще бъдат отслужени света Литургия и обичайният Богоявленски водосвет.

Богоявленският обред - с вадене на кръст от водите на градския фонтан е възобновен в Търговище през 1991 година от отец Славчо Проданов, през днешния ден архиерейски наместник на Търговищка духовна околия. Тогава в ледените води се хвърля единствено един храбрец, а през годините броят им непрестанно растеше. Всички участници идват по избор, тъй като 6 януари е ден на светия Кръст. Скачат поради празника, който носи благословение, здраве, благопреуспяване на дома и фамилията.

Според националното вярване, в случай че хвърленият във водата знак на вярата замръзне, годината дава обещание да бъде изпълнена със здраве и благодат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР