На близките на всички донори за 2017 година в четвъртък

...
На близките на всички донори за 2017 година в четвъртък
Коментари Харесай

Организират среща посветена на донорството в болницата в Търново

На околните на всички донори за 2017 година в четвъртък в регионалната болница „Др Стефан Черкезов“ във Велико Търново ще бъдат връчени статуетки „ Звезди ”. Те се създават по самодейност на Изпълнителна организация по трансплантации, като израз на най-дълбока признателност към роднините на умрелите, чиято кончина даде късмет за живот на доста други.

Връчването на статуетките ще направи доктор Марияна Симеонова, изпълнителен шеф на Изпълнителна организация по трансплантация, пред домакините на събитието – управлението на най-голямата амбулатория в района със 150-годишна история, регионалните ни координатори по донорство – доктор Сибила Маринова /началник ОАИЛ/ и доктор Ваня Лъчезарова, курсисти и преподаватели от Филиала на Медицински университет – Варна в град Велико Търново, възпитаници от БМЧК в горнооряховското СУ „ Вичо Грънчаров ”.

На събитието ще участват трансплантирани пациенти, един от които е и футболната легенда Джони Велинов – сполучливо трансплантиран във ВМА.

Събитието е отворено за всички жители и посетители на старопрестолния град, част от добилата гражданственост Европейска седмица на донорството, от 9-ти до 15-ти октомври и мото за тази година- „ Да върнем вярата на пациентите в листите на чакащи органна трансплантация в Европа! ”. То цели да притегли публичното внимание, да провокира разисквания по тематиката и най-много да даде информация в най-прозрачен и наличен тип за донорството и трансплантацията на органи, а това на собствен ред да подтиква хората към вземането на осведомено решение за органно донорство.

Много специфичен миг от събитието тази година е представянето на кино лентата „ Това е твоето бебе ” на режисьора добил популярност, като „ българският Алмодовар ” – Христо Порязов.

„ ТОВА Е ТВОЕТО БЕБЕ “ е късометражен филм, отдаден на донорството на органи. Сценарият е въодушевен от автентичен случай. Провокиран от пристрастеността си да фотографирам, да описвам и да запечатвам човешки истории, напълно инцидентно попаднах на една такава, показана в ефирен репортаж по американска телевизионна медия. Това видео ме докосна и трогна и взех решение да напиша сюжет по него със заглавие “ТОВА Е ТВОЕТО БЕБЕ “, изяснява Порязов, който преди броени дни сграбчи премия „ Най-добър сюжети ” на фестивала в Косово. Преди това лентата му бе отличена на Европейския кино фестивал „ Мейнстрийм и ъндърграунд“ в Москва.

Стационарът във Велико Търново с координаторите по донорство доктор Сибила Маринова и доктор Ваня Лъчезарова, и сътрудниците им във Варна са двата най–добре работещи донорски центъра в България.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР